szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Napi negyven kilogrammnyi zöldséget termesztenek és ezer vásárlót szolgálnak ki a farm közvetlen közelében.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Naponta közel hétmillióan használják a szöuli metrót, a Sangdo állomáson mostanra azonban szokatlan látvány fogadja az átutazókat: az eredeti funkciója helyett földalatti, organikus, kísérleti farmmá alakították a megállót – számol be a kezdeményezésről a BBC.

Az utasokat a jegyellenőrző kapun túl ugyanis egy üvegfal mögött zöld hajtásokat találnak, amelyek LED-fény alatt nevelkednek. A Metro Farm névre keresztelt farmon hidropónikusan termesztik a növényeket, vagyis nem talajban, hanem tápoldatban fejlődnek és egy teljesen automatizált rendszerrel követik nyomon és szabályozzák a hőmérsékletet, a páratartalmat és a szén-dioxid szintjét.

Mostanra naponta harminc kilogramm zöldséget termesztenek a Metro Farmon – a módszert negyvenszer eredményesebbnek tartják a hagyományos növénytermesztésnél és a fenntartható élelmezés egyik kísérleti projektjének nevezik a szakértők.

A szomszédos kávézóban pedig napi ezer vásárlót szolgálnak ki az így termesztett zöldséggel, friss salátával, smoothie-val és ehető virágokkal.

A Farm8, az organikus, föld alatti farm mögött álló cég tájékoztatása szerint a Metro Farm az első lépés és terveik szerint még idén három további hasonlót indítanak be Dél-Koreában.

Dobos Emese Zhvg

Biztos, hogy jó, ha egész évben banánt eszünk?

Meg kellene szüntetni a húsipart az ökológiai lábnyoma miatt? Tudjuk majd etetni az egyre növekedő népességet? Vladimir Rakhmanin-nal, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgató-helyettesével a táplálkozás és a mezőgazdaság jövőjéről beszélgettünk.

hvg.hu Zhvg

Alganagyhatalommá válna Európa

Algából a kozmetikumoktól és a gyógyszerektől elkezdve bioüzemanyagon át trágyáig bármi készíthető, de ételalapanyagként tartják a legértékesebbnek. Termesztésének egyik előnye, hogy az algák négyszázszor gyorsabban vonják ki a levegőből a szén-dioxidot, mint a fák.

Nem árulja el az Emmi, mennyibe került a kiskunhalasi járványkórház

Nem árulja el az Emmi, mennyibe került a kiskunhalasi járványkórház

Kupakokkal fizetnek a szarkák az ételautomatánál

Kupakokkal fizetnek a szarkák az ételautomatánál

Felépült a koronavírusból Cristiano Ronaldo, jöhet Budapestre is

Felépült a koronavírusból Cristiano Ronaldo, jöhet Budapestre is