szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Korábban az ázsiai országokat tették felelőssé a legnagyobb műanyagszennyezésért, azonban egy új kutatás arra világított rá, hogy a hulladék importálása miatt más országok szemete is náluk jelent meg a statisztikákban.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Az Amerikai Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban élők dobják ki fejenként a legtöbb műanyaghulladékot.

Korábban az ázsiai országokat tekintették a legnagyobb szennyezőknek, és az USA-t csupán a 20. helyre sorolták. A korábbi kutatásokból azonban kimaradt az, hogy az USA például Ázsiába szállította a hulladékot, így az a mennyiség nem náluk keletkezett a statisztikákban – hívta fel a figyelmet egy, a Science Advances-ben megjelent kutatás, amit a The Guardian szemlézett.

Kína azonban 2018-ban betiltotta a műanyaghulladék importját és számos ázsiai ország követte a példáját.

A kutatók szerint egyszerű, miért az amerikaiak dobják ki a legtöbb műanyagot: a magas jövedelem jelentős fogyasztással jár.

„Az amerikaiak a világ népességének a 4 százalékát teszik ki, azonban ők felelősek műanyagszennyezés 17 százalékáért” – jegyezte meg Nick Mallos, a kutatás egyik szerzője.

Az amerikaiak egyébként fejenként átlagosan 105 kilogramm műanyaghulladékot termelnek egy év alatt. Szorosan a nyomukban vannak a britek 99 kilogrammal, majd a dél-koreaiak (88 kg) és a németek (81 kg).

70 ezerszer kértek ingyenes bérletet Budapesten az álláskeresők

70 ezerszer kértek ingyenes bérletet Budapesten az álláskeresők

Mától Stellantis, ami korábban Fiat Chrysler és Peugeot Citroen volt

Mától Stellantis, ami korábban Fiat Chrysler és Peugeot Citroen volt

Wifi otthonra: 65 készüléket is képes kezelni a Linksys új routere

Wifi otthonra: 65 készüléket is képes kezelni a Linksys új routere