szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A fatüzelésű eszközök miatt nagyon megnőhet az otthonokban a beltéri légszennyezés.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Meghitt, téli hangulatot áraszt, azonban háromszorosára nőhet a veszélyes szennyező részecskék aránya a szobák levegőjében, ha használunk otthon fatüzelésű kályhát vagy kandallót – figyelmeztetnek tudósok egy új kutatás eredményei alapján, amiről a Guardian számolt be.

A kutatók több száz begyújtott kandallónál és kályhánál mérték pár percenként az otthonokban a levegő szennyezettségét. Úgy tűnik, a legnagyobb gondot az jelenti, hogy amikor kinyitjuk a kandalló, vagy kályha ajtaját, hogy újból fát tegyünk a tűzre, apró részecskék kerülnek a levegőbe. Minél többször teszünk újra fát a tűzre, értelemszerűen annál szennyezettebb lesz a helyiség levegője. Ezek a részecskék pedig képesek áthatolni a tüdőn és a szervezetbe kerülve számos, súlyos egészségügyi problémához vezethetnek, különösen az idősebbek és a gyerekek esetében.

A tudósok szerint gyerekek és idősek közelében nem is szabadna használni kályhát és kandallót. Az eltüzelt fa füstjében ugyanis rákkeltő benzol és formaldehid is lehet.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a jelenlegi brit szabályozás szerint hiába rendelkeznek a fűtőtestek füstszűrővel, az csak a kültéri légszennyezést csökkenti. A szakértők szerint egészségügyi figyelmeztetéssel szabadna csak árusítani a kályhákat és a kandallókat.

Rosszul alszik az Európai Tanács elnöke a kínos szófás eset óta

Rosszul alszik az Európai Tanács elnöke a kínos szófás eset óta

Egyre nagyobb a káosz Észak-Írországban

Egyre nagyobb a káosz Észak-Írországban

Vádat emeltek a menyasszonyát az eljegyzésükön összeverő férfi ellen

Vádat emeltek a menyasszonyát az eljegyzésükön összeverő férfi ellen