szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Károsabb lehet a trófeavadászat meggondolatlan, teljes betiltása az állatok populációjára, mint ha szabályozott körülmények között, de engednék a vadászatot – állítják tudósok.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Teljesen alááshatják a veszélyeztetett állatfajok megőrzésére irányuló törekvéseket a hírességek által támogatott kampányok – figyelmeztetnek vezető tudósok.

Az olyan kampányok, mint a Ban Trophy Hunting vagy a Born Free azt szeretnék elérni, hogy teljesen tiltsák be a trófeák gyűjtését és a vadászatot. A tudósok azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy megtévesztő információkat állítanak ezek a kezdeményezések, és a befolyásos hírességekkel támogatva jelentős nyomást tudnak gyakorolni a döntéshozókra.

A Guardian számolt be egyébként arról, hogy kutatók pont azért álltak ki, hogy ne tiltsák be a vadászatot és a trófeagyűjtést. Arra hívták fel a figyelmet, hogy ha bár jóindulatúan, de nem kellő alapossággal hoznak meg szabályokat a vadászattal kapcsolatban, az a vadvilági élőhelyek mellett afrikaiak millióinak megélhetését is veszélyeztetheti.

A Természetvédelmi Világszövetség is azt támasztotta alá korábban, hogy a nem megfelelő körültekintéssel szabályozott trófeavadászat negatív hatással van az állatok populációjára. Ugyanis ha átgondoltan és keretek között, de engedik a vadászatot, az segít abban, hogy veszélyeztetett állatok populációit kézben tartsák, és a veszélyeztetett fajok egyedszáma is növekedni tud így.

2019-ben egyébként 133 vezető tudós tett közzé egy nyílt levelet a Science folyóiratban, amelyben azt kérték, ne tiltsák be a döntéshozók a vadászatot anélkül, hogy megfelelő alternatívát nyújtanának erre, mert a tiltás összességében sem a helyi közösségeknek, sem a biodiverzitásnak nem tesz jót.

Ugyanakkor arra is kitértek a tudósok a cikkben, hogy sok kutatót az álláspontjuk miatt támadások és fenyegetések érnek, így végső soron sokan nem mernek megszólalni a vadászatról és az állatok populációjának megőrzéséről szóló vitában.

Dobos Emese Zhvg

Betiltaná a vadállatpiacokat az ENSZ szakértője

Viszont figyelni kell arra is, hogy Afrikában vannak olyan alacsony jövedelmű, vidéki közösségek, ahol emberek milliói függnek a vadállatoktól. Amíg nincs megfelelő alternatíva nekik, addig fennmarad a veszélye, hogy a vadállatokkal illegálisan fognak kereskedni – véli az ENSZ biodiverzitásért felelős igazgatója.

Így lesznek szuperhősök a futárok

Így lesznek szuperhősök a futárok

Terrorcselekménynek tekinti a Capitolium ostromát az FBI

Terrorcselekménynek tekinti a Capitolium ostromát az FBI

Novák: Függetlenként folytatják a munkát a Fidesz EP-képviselői

Novák: Függetlenként folytatják a munkát a Fidesz EP-képviselői