szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy svéd kísérleti projektben közösségi térré alakítják az utcai parkolóhelyeket.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Időszakosan felbukkanó közösségi tereket alakítanak ki a városlakóknak, bicikliseknek és gyalogosoknak Svédországban – számolt be a Guardian.

A projektben résztvevő építész, Kieran Long szerint mára általános felismerés a világon, hogy az autómotoros közlekedés szerepét csökkenteni kell, így egyre kevesebb parkolóra lesz szükség, a kérdés azonban egyelőre nyitott: mit csinálnának az emberek a felszabaduló helyekkel?

Az Utcai Mozgások névre keresztelt kísérleti projektben arra keresik a választ, hogyan vennék birtokba és használnák ki az országszerte felbukkanó, átalakított tereket az emberek. Ennek a részeként vizsgálják, hogy használnák az emberek az átalakított parkolókat.

A ’one-minute city’, vagyis „egyperces város” projektben egykori parkolókat építenek át például olyan közösségi helyekké, ahová le tudnak az emberek ülni beszélgetni, vagy akár piknikezni.

A projektben keretében faburkolatot raknak le a parkolókra és 5 órán belül, a legókockák mintájára, igény szerint tudják alakítani a moduláris rendszert annak függvényében, milyen jellegű és funkciójú közteret szeretnének ott kialakítani.

A kezdeményezést egyébként az a párizsi ötlet inspirálta, hogy 15 percnyi sétára vagy biciklizésre legyen minden fontos üzlet, vagy éppen gyógyszertár. Csak Svédországban a kültéri, szabadidős területet szeretnék az ajtónktól egy perces távolságba hozni.

A projekt során szerzett tapasztalatokat felhasználnák arra, hogyan építsék majd át a svéd városokat élhetővé és a lehető legfenntarthatóbbá 2030-ra.