szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hogyan tudja megváltoztatni egyetlen bálna a halászok életét a világ egyik legszegényebb országában?

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

- Annyira boldognak éreztem magam. El sem tudom mondani ezt a gyönyörű érzést.

 - Köszönjük istennek ezt az ajándékot!

- könnyeikkel küszködő jemeni halászokat mutatott be hétvégi riportjában a BBC, akik egy rothadó bálnatetem belsejében bukkantak egy felbecsülhetetlen értékű kincsre: ámbrára.

A BBC stábja 35 halász útját követte Dél-Jemenben, amikor egy ámbráscet tetemére bukkantak az Ádeni-öbölben. A kimúlt állat hasában nagyjából másfél millió dollár értékű ámbrát találtak, ami még magyar viszonylatban is komoly összegnek számít - alsó hangon is 400 millió forint -, hát még egy olyan, sokéves polgárháború dúlta országban, ahol az ENSZ becslése szerint a népesség 80 százalékát fenyegeti közvetlenül éhinség.

A riport szerint az ámbra egy nagyon ritka és rendkívül értékes hatóanyag, ami az ámbráscetek beleiben képződik, mégis a parfümiparban használják, mégpedig az illatanyagok konzerválására.

A 35 halász a kincsből származó pénz egy részén igazságosan osztozott -az őket segítőkkel közösen -, a többit szétosztották a falujuk legszegényebb lakosai között.