Megtehetné, de nem olvassa a Facebook az sms-einket

2012. február 27., hétfő, 16:50 • Utolsó frissítés: 2012. február 27., hétfő, 18:10
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ;

Egy Facebook-alkalmazás hozzáfér az androidos felhasználók sms-eihez. A közösségi oldal azzal érvel, hogy a hamarosan érkező saját üzenetküldő szolgáltatásának tökéletesítése érdekében értékelte ki az adatokat, és bár technikailag lehetséges, gyakorlatilag senki sem olvassa el az üzeneteket.

A Facebook és az adatvédelem soha nem járt kéz a kézben. Ehhez újabb adalék a hétvégi hír, miszerint az egyik okostelefonos Facebook-alkalmazás kíváncsibb, mint azt a felhasználók szeretnék, és hozzáfér azoknak az androidos felhasználóknak a szöveges üzeneteihez, akik letöltötték a közösségi oldal egyik alkalmazását. A Facebook elismerte, hogy valóban lehetséges az sms-eket elolvasni, amiket az appot használó androidos felhasználók egymásnak küldtek. A vállalat azzal érvelt, hogy a nemsokára érkező üzenetküldő szolgáltatásának tökéletesítése érdekében értékelte ki az adatokat.

Fotó:
Nem a Facebook az egyetlen cég, amely hozzáfér a felhasználó személyes adataihoz. Ilyen a Yahoo Messenger, a Badoo társkereső oldal vagy Flickr képmegosztó portál is, ha a felhasználó bizonyos alkalmazásokat telepít.

A YouTube egyik alkalmazása még arra is képes, hogy távolról hozzáférjen a felhasználó okostelefonjának kamerájához, és bármikor képeket vagy videókat készítsen – akár a telefon tulajdonosának tudta nélkül – teszi hozzá a Spiegel. A YouTube-ot üzemeltető Google ezt a hírt nem kommentálta. A Facebook viszont visszautasította a vádat, miszerint olvasná a felhasználók sms-eit.  A BusinessInsider kérdésére azt válaszolták, technikailag lehetséges ugyan elolvasni a szöveges üzeneteket, de gyakorlatilag senki sem teszi. Egy az Android-Store-ban elérhető Facebook-alkalmazással engedélyezik a felhasználók a hozzáférést az üzenetek írásához és olvasásához. 

Az alkalmazás a telepítéskor felsorolja, mihez fog hozzáférni a program, de ha sok modult tartalmaz, sokan nem is olvassák végig. Nyilván szerepelt a listán az is, hogy az sms-küldő részhez is hozzáfér a program – és ilyenből rengeteg van. Az sms-technikára ugyanis részben szükség van ahhoz, hogy a Facebook-alkalmazással kommunikálni tudjon a készülék – effektíve a funkciók integrálásáról van szó. Sok más alkalmazás is engedélyezi az sms-írást és -olvasás – például amikor az standard sms-szoftvert alkalmazással váltják ki, és például sms-sel lehet fizetni kártya helyett.


Megtehetné, de nem olvassa a Facebook az sms-einket
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

galaxy felhasznalo : „latom Gyorgy te meg nem birtokoltal galaxy S 2-3-4-5 keszuleket, vagy...” » Samsung Galaxy S5 teszt: idén is jobb lett, de idén is műanyag


L4z4: „Ezen az oldalon nem működik semmi.” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával


norabalazs94: „olvasni jó!!!!!!!!!!!!!” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával

Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X