Egyesülnének a 2014-es EP-választásokra a kalózpártok

2012. április 15., vasárnap, 21:56
Szerző:


Címkék: ; ; ;

Egyeztetni kívánják nemzeti programjaikat a kalózpártok, s azt tervezik, hogy a 2014-es európai parlamenti választásokon már egy európai kalózpárt égisze alatt indulnának.

Az európai kalózpárt létrehozásának azonban egyelőre pénzügyi korlátai vannak. "Amint sikerül összegyűjtenünk a szükséges pénzeket, létrehozzuk az Európai Unió szintjén működő közös pártunkat" - mondta újságíróknak Mikulás Ferjencík, a Cseh Kalózpárt alelnöke az európai kalózpártok kétnapos tanácskozásának végén vasárnap Prágában. 

A fórumon megegyezés született arról, hogy a leendő közös választási program legfőbb pontjait és a választási kampányról szóló elképzeléseket az egyes pártok először nemzeti keretekben tisztázzák, majd nemzetközi tanácskozáson egyeztetik és összehangolják.

"Ha a kalózpártok az EP-választáson sikeresek lesznek, akkor a jövőben képviselőink önálló parlamenti csoportban tevékenykedhetnének, s nem a liberálisok vagy a zöldek csoportjának keretén belül kellene működniük" - fejtette ki Ferjencík. Leszögezte: a prágai konferencia a 2014-es EP-választásokra való felkészülés első lépése volt. 

A konferencia több résztvevője is azon véleményének adott hangot, hogy a kalózpártoknak aktívan be kellene kapcsolódniuk a nagypolitikába. 

Cory Doctorow kanadai-brit író, a mozgalom egyik legismertebb aktivistája úgy véli: a kalózpártok új témákat vihetnek be a politikai életbe. Ilyen szerinte az információs társadalom kérdése és az egyéni szabadság veszélyeztetése az új technológiák által.

"A kalózok szeretnék felhívni a figyelmet arra, mit jelenthetnek az egyes állampolgárok számára az információs politika különféle árnyalatai" - jelentette ki a kétnapos tanácskozáson Doctorow. Vasárnap fontos téma volt a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás (ACTA), amelyet a kalózpártok nem ismernek el. Megegyeztek, hogy folytatják az ACTA elleni tiltakozásokat.

A konferencián elhangzottak szerint a világban jelenleg már mintegy 60 kalózpárt működik.


Egyesülnének a 2014-es EP-választásokra a kalózpártok
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

galaxy felhasznalo : „latom Gyorgy te meg nem birtokoltal galaxy S 2-3-4-5 keszuleket, vagy...” » Samsung Galaxy S5 teszt: idén is jobb lett, de idén is műanyag


L4z4: „Ezen az oldalon nem működik semmi.” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával


norabalazs94: „olvasni jó!!!!!!!!!!!!!” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával

Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X