Az okostelefonos fizetés kisöpri a kápét és a hitelkártyát

2012. április 18., szerda, 10:06 • Utolsó frissítés: 2012. április 18., szerda, 11:37
Szerző:


Címkék: ; ; ;

A Pew trendkutató intézet és az Elon Egyetem friss felmérése szerint a technológiai világ bennfentesei szerint az okostelefonos fizetés súlya 2020-ra már nagyobb lesz, mint a hitelkártyáké.

A Pew Internet and American Life Project és az Elon University's School of Communications kutatói több mint ezer szakember és döntéshozó véleményét gyűjtötték össze arról, hogy az okostelefonok átveszik-e a hitelkártyák és a készpénz szerepét a belátható jövőben.

A választ az NFC (near field communications – kistávolságú kommunikáció) technológia adja meg. Ez lehetővé teszi, hogy a telefonba beépített chip és a fizetési terminál között pár centiméter távolságból kommunikáció folyjék, s pénzügyi tranzakció menjen végbe. Ez egy létező és használtban lévő műszaki megoldás, amivel már Magyarországon is többfelé találkozhattunk. Például a Sziget fesztiválon már tavaly teszteltek egy ilyen rendszert. (NFC chipet más eszközökbe is beépíthetnek, akár hitelkártyákba is, de a BMW például egyes típusok slusszkulcsába helyezett el ilyet, hogy különböző szolgáltatásokat lehessen igénybe venni vele.

NFC-s fizetés okostelefonnal. Tranzakció pár centiméterről

Fotó:

A válaszolók 65 százaléka egyetértett abban, hogy az NFV 2020-ra széleskörben elterjedt lesz. A mobiltelefon-tulajdonosoknak pedig máris több mint 10 százaléka már használ valamilyen mobilos fizetési rendszert a ComScore adatai szerint. A nagy technológiai cégek pedig dolgoznak az NFC-s rendszerek elterjesztésén.

A Google Wallet már NFC-t használ, s egy másik fizetési rendszer, az Isis androidos készülékeket gyártó cégekkel (köztük a Nokiával, a Sonyval és az LG-vel) állapodott meg, hogy NFC-s modelleket dobnak piacra, s így nemsokára már legalább 100 millió ilyen eszköz kerül forgalomba. De a hírek szerint az Apple is fejleszti a saját mobilpénztárca-rendszerét, s jó pár kifejezetten erre a célra alakult fejlesztőcég is reáfeküdt az NFC-s mobilfizetésre.

NFC mobiltelefonos fizetés demonstrációja
További videók

A válaszadók azonban a mobilfizetés elterjedése előtt álló akadályokról is beszéltek. Ezek közül a legnagyobb az lehet, hogy a pénzügyi szektor a stabilan működő szolgáltatási rendszerén valószínűleg nem akar változtatni, s ellent fog állni az NFC-nek, amely piaci pozícióvesztést is okozna a szektor hagyományos vállalkozásainak. A piaci elemzők egyetértenek abban, hogy nagy hitelkártya-társaságoknak jelentős befolyásuk lesz arra, hogy a mobilfizetés mikor terjedhet el széles körben.

Emellett ameddig a mobilfizetés körüli biztonsági félelmeket, és a szolgáltatások stabilitását illető kétségeket nem sikerül eloszlatni (és a tapasztalatok szerint mindig van, aki e kétségeket igyekszik életben tartani), a fogyasztók csak a dolog trendi jellege miatt nem fognak áttérni rá. Ezek a tényezők lelassíthatják, de meg nem állíthatják a folyamatot – volt a tanulmány végső konklúziója.


Az okostelefonos fizetés kisöpri a kápét és a hitelkártyát
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

galaxy felhasznalo : „latom Gyorgy te meg nem birtokoltal galaxy S 2-3-4-5 keszuleket, vagy...” » Samsung Galaxy S5 teszt: idén is jobb lett, de idén is műanyag


L4z4: „Ezen az oldalon nem működik semmi.” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával


norabalazs94: „olvasni jó!!!!!!!!!!!!!” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával

Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X