A bioetanol jövedéki adójának literenként 40 forintban történő megállapítására a jövedéki adótörvényhez benyújtott módosító javaslat elfogadása ellehetetleníti a magyarországi bioetanol-gyártást és forgalmazást. Az eddig támogatott E85 kiszorítása abból következhet, hogy az autósok jelentős része úgy spórol, hogy keveri a normál benzint az alkoholos üzemanyaggal, így csökkentve az amúgy is padlón lévő benzinfogyasztást.

A  napokban robbant a hír, miszerint elveszik az egyetlen magyar megújuló üzemanyag egyedüli támogatását, a jövedéki adómentességet.  A Magyar Bioetanol Szövetség szerint a kormány a javaslataival az unió elvárásaival szembemegy, amikor nem hogy támogatja, de egyenesen megnehezíti az alternatív üzemanyagok elterjedését. A kormány előterjesztésének indoklásakor az Európai Bizottság által jóváhagyott 2006-os kedvezményre hivatkozik.  Az N236/2006-os számú európai bizottsági határozat kitér arra, hogy az állami támogatás túlkompenzációt nem okozhat, de határozottan a bioüzemanyagok elterjedésének, előállításának és forgalmazásának előmozdítása törkeszik.  A bejelentett program alapján a támogatás jövedéki adómentesség formájában nyilvánul meg.

További részletek, tények a bioetanollal és a különböző javaslatokkal kapcsolatban az Autómenedzser.hu cikkében.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Gazdaság

Visszakozott a Fidesz: kevésbé emelnék a bioetanol adóját

Az egyes gazdasági tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz a zárószavazás előtt olyan módosító indítványt nyújtott be a fideszes L.Simon László, amellyel jelentősen csökkentené a bioetanol jövedéki adóját a javaslatban szereplőhöz képest.

hvg.hu Autó

Teszt: a Volvo szereti az alkoholt

A legkisebb négyajtós Volvo finom, izgalmas autó. Üzleti és családi célokra egyaránt alkalmas. Bioetanollal működő motorja lendületes autózást tesz lehetővé, olcsón üzemeltethető és nagyon környezetbarát, bár nem túl humánus. A Flexifuel változat felára hamar megtérül.