szerző:
hvg.hu

A japánok ötlete felvet néhány kérdést.

Bár az elmúlt években hihetetlen mértékű fejlődés ment végbe az elektromos autók iparában, ezzel együtt pedig a hatótávolság is jelentősen megnőtt, még mindig nem elég ahhoz, hogy a leendő vásárlók rohanjanak egy EV-t venni. A legtöbb cég ezért gőzerővel fejleszti az akkumulátorait, a Honda viszont valami egészen más dolgon gondolkodik. A dodzsemen.

Jó, persze nem egészen úgy kell elképzelni a dolgot, mint a vurstliban, a vezeték ugyanis nem az autó felett, hanem az oldalán lenne felszerelve. Az Autoblog beszámolója szerint a cég nemrég készített egy olyan szabadalmi tervet, amin az autó oldalából kinyúló egység látható. A kocsi a tervek szerint ezen keresztül lenne képes menet közben áramot felvenni az utak mentén telepített sínekből.

©

Bár egy ilyen rendszert kiépíteni és üzemeltetni valószínűleg olcsóbb lehet, mint ha a vezeték nélküli töltési rendszerhez építenénk ki a szükséges részeket, azért felvet némi problémát a dolog. Egyrészt a kar könnyen letörhet, pláne akkor, ha véletlenül nem működik a visszahúzó mechanizmus, másrészt a síneket mindig tisztán kell tartani, hogy a kocsik biztosan tudják azt használni. Persze nem valószínű, hogy ebből a szamadalomból mármi is lesz, de aki szeretné kipróbálni, hogy milyen lehet egy ilyen utazás, annak három dolgot tudunk ajánlani: villamos, troli, dodzsem. Csak nehogy a Hondánál is keresni kelljen a zseton helyét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!