szerző:
hvg.hu

Régóta szorgalmazott változás lenne, hogy a közlekedési alapismeretek bekerüljenek az iskolai tananyagba.

Révész Máriusz kerékpározásért felelős kormánybiztos az Indexnek beszélt a felmerült változásokról, amelyben első sorban a bicikliseket érintő kérdéskör szerepelt, ugyanakkor úgy tűnik magát a KRESZ oktatását is korábban kezdhetnék. A következők szerepelnek többek közt a javaslatcsomagban.

  • javasolják a közlekedési alapismeretek oktatását már az általános iskolában, amiből 12 éves kor környékén vizsgát is tehetnek majd a diákok. (Erre egy korábbi cikkünkben mi is rákérdeztünk, milyen új a KRESZ-t szeretnének Önök, és elsöprő többség szerint lenne szükség valamilyen alapismeret oktatásra a gyerekeknél.)
  • javasolják a 1,5 méteres előzési oldaltávolságot a kerékpárosok mellett
  • javasolják feloldani megfelelő esetekben a kötelező kerékpárút-használatot. (Ennek oka az, hogy a baleseti statisztikák szerint a járdán vezetett kerékpárút és az úttest keresztezésénél sokkal nagyobb a balesetveszély, mintha az úton közlekedne a bringás.)

Révész elmondta, hogy több uniós országban már ezek a közlekedési szabályok működnek. A módosításokról szeptemberben még további egyeztetéseket tartanak autós szervezetekkel, rendőrséggel, utána születhet meg a jogszabály.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!