szerző:
hvg.hu

Hiába gondolják úgy az autósok, hogy járművükben egyfajta buborékban vannak, s nem mérgezik magukat a szennyezett városi levegővel. A valóságban – a BBC szerint – a kocsikban néha sokkal rosszabb a levegő, mint a járdán, a gyalogosok között.

A BBC újságírói egy elektromos járműben ülve mérték folyamatosan a szennyező anyagok, például a nitrogén-oxidok mennyiségét, s megállapították, hogy sokszor másfélszer-kétszer annyi szennyező gáz van a jármű belsejében, mint a szabad levegőn. A BBC-nek nyilatkozó szakértő meg is adta a logikus választ: a levegő a járművek elején lévő nyílásokon kerül be az utastérbe, s ezek a nyílások jellemzően a közelben haladó, vagy álló kocsik kipufogó csövének a magasságában vannak, így jóval nagyobb a szennyező anyagok koncentrációja, mint pár méterrel arrébb.

A nitrogén-oxidok súlyos egészségkárosodást okoznak, egyebek mellett közük van a daganatos betegségek, illetve idegrendszeri elváltozások kialakulásához.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!