Szekeres W. István Élet+Stílus

A Balkán klassz, merjük szeretni!

Lehet azon vitatkozni, jó ötlet-e, hogy a magyar állam beszállt a Budapestet a balkáni fővárosokkal összekötő légihidak finanszírozásába, illetve meglesz-e ennek a gazdasági haszna, lásd még „keleti nyitás”. Az viszont tény, hogy egy kis előre tervezéssel mostanában fillérekért el lehet jutni egy sor egzotikus balkáni célállomásra. Nade hogyan tovább? És eleve, melyik városba érdemes egyáltalán terveznünk? Podgorica, Pristina, Szarajevó, Szkopje, Szófia vagy Tirana?

hvg.hu Gazdaság

Az állam fizet, hogy a Wizz Air a Nyugat-Balkánra is menjen

Bár piaci alapon nem éri meg repülőjáratokat indítani a Nyugat-Balkánra, a Malévot leginkább pótolni igyekvő Wizz Air mégis bejelentkezett öt új útvonal négyéves üzemeltetésére. Nem ingyen: ha a járatok veszteségesek, az állam fizet kompenzációt.

MTI Világ

Tízezren tüntetnek Szkopjéban

Állítólag egy négy évvel ezelőtti emberölést akrt eltusolni a kormány néhány tagja, amelyet rendőrök követtek el.

Világ

Agyonvert fiatalember: Könnygázt vetettek be a tüntetők ellen Macedóniában

Ezres nagyságrendű tömeg tüntetett Szkopjéban kedd este a macedón kormány ellen, amelyet az ellenzék vezetője aznap azzal vádolt meg, hogy megpróbálta eltussolni a nyomozást a 22 éves fiatalember ügyében, akit rendőrök vertek agyon. A rendőrség vízágyúkkal és könnygázzal lépett fel a tiltakozók ellen, 19-en megsebesültek, köztük 11 rendőr.

MTI Világ

Orbán: "A Balkán nem egy probléma"

Orbán Viktor szerint a Balkán nem probléma, hanem lehetőség az Európai Uniónak, mégpedig arra, hogy megnövelje súlyát és gazdasági erejét.

MTI Gazdaság

Most a macedónokkal fogott össze Szijjártó Péter

Hatpontos, magyar-macedón gazdasági együttműködési akciótervben állapodott meg kedden a Szkopjéban tárgyaló Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára Valon Szaracsini macedón gazdasági miniszterrel.

hvg.hu Ingatlan

Szkopjéban terjeszkedik a Trigránit

A TriGranit csoport szlovén partnerével, az ERA Group Holdinggal nagyszabású szkopjei ingatlanfejlesztésbe fog. A macedón piacra történő belépéssel immár 10 országban van jelen a TriGranit csoport. A megállapodás szerint .

MTI Világ

Tüntetőkkel csapott össze a macedón rendőrség

Nacionalista és albánellenes jelszavakat kiabáló, egy múlt heti csoportos gyilkosság elkövetését az albánok számlájára író tüntetőkkel csapott össze hétfőn Szkopjéban a macedón rohamrendőrség.

MTI Sport

Éremeső Szkopjéban

Magyar éremesőt hozott a Szkopjéban megrendezett kick-box világbajnokság: a macedón fővárosban a magyar válogatott öt világbajnoki címet gyűjtött be.

Szegő Iván Miklós Tech

Száz éve született Teréz anya

1910. augusztus 26-án Üsküb (Üszküb) törökországi városban megszületik Anjezë Gonxhe Bojaxhiu, akit az egész világ Teréz anyaként ismer. Üszküb egyébként ma Szkopje néven Macedónia fővárosa, de Teréz anya egy albán családban jön világra, és római-katolikus nevelésben részesül.

Folk György / Brüsszel Világ

Vége lehet a görög-macedón névháborúnak

Görögország elfogadhatja, hogy szomszédját Észak-Macedóniának hívják – adta hírül a brüsszeli sajtó diplomáciai forrásokra hivatkozva. Ezzel nem csak egy közel két évtizedes névvita végére kerülhet pont, de végre megindulhatnak a balkáni állam és Brüsszel köztött az uniós csatlakozási tárgyalások.


A címlapról ajánljuk