szerző:
hvg.hu

Elmondása szerint a macedón külügybe bekéretett magyar nagykövet sem mondott semmit Szkopjéban.

Mint azt megírtuk, Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól, miután letöltendő fegyházbüntetést róttak ki rá hazájában egy korrupciós ügy miatt. Szijjártó Péter külügyminiszter kedden nem mondta meg, hogy Magyarországon van-e Gruevszki, mondván folyamatban lévő menekültügyi eljárásról nem áll módjában nyilatkozni, de a macedón rendőrség, majd a macedón belügyminisztérium – a magyar belügyminisztériumra hivatkozva – megerősítette, hogy a szökésben lévő Gruevszki Magyarországon tartózkodik.

Az ügyben a szkopjei magyar nagykövetet is bekérették a macedón külügyminisztériumba, ugyanis az is kérdéses, hogy Gruevszki hogyan juthatott be Magyarországra, miután tavaly elővigyázatosságból elvették tőle az útlevelét az ellene folyó eljárások miatt.

Erre rákérdeztek szerdán Szijjártónál is egy sajtótájékoztatón, a 444.hu beszámolója szerint a miniszter viszont azt válaszolta, hogy

Ha a menekültügyi eljárás lezárul, akkor szívesen állunk mindenkinek a rendelkezésére. Gondolom, a menekültügyi eljárás alanya is. Addig azonban én további tájékoztatást nem tudok önnek adni.

Szijjártótól azt is megkérdezték, hogy mi zajlott a szkopjei külügyminisztériumban a nagykövet bekéretése után, erre a külügyminiszter azt mondta, a nagykövet is ugyanazt mondta, mint ő.

Gruevszkit májusban ítélték el hivatali visszaélés miatt, mert miniszterelnökként befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére, és a győztesnek kihirdetett autókereskedő utólag jutalékot fizetett neki, illetve ő maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót. Az eljárás során perdöntő bizonyítékká vált Gruevszkinek és az akkori belügyminiszternek az egyik telefonbeszélgetése, amelyben a gépjármű megvásárlásáról esik szó.

Nikola Gruevszki börtönbüntetéséről és Magyarországra szökéséről itt olvashatnak további részleteket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Farkas Zoltán: A züllesztés éve

Farkas Zoltán: A züllesztés éve

BKK: a vasárnapi tüntetés miatt több busz és villamos közlekedése is megváltozik

BKK: a vasárnapi tüntetés miatt több busz és villamos közlekedése is megváltozik

Totális megfigyelés: Kína rendszere odacsaphat a trükköző tudósoknak is

Totális megfigyelés: Kína rendszere odacsaphat a trükköző tudósoknak is

Okos ötlet az orosz autósoktól, hogyan használjuk még a sárga mellényt

Okos ötlet az orosz autósoktól, hogyan használjuk még a sárga mellényt

BL: United – PSG és Liverpool – Bayern a nyolcaddöntőben

BL: United – PSG és Liverpool – Bayern a nyolcaddöntőben

Így énekli apja karácsonyi dalát Sean Lennon

Így énekli apja karácsonyi dalát Sean Lennon