szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár piaci alapon nem éri meg repülőjáratokat indítani a Nyugat-Balkánra, a Malévot leginkább pótolni igyekvő Wizz Air mégis bejelentkezett öt új útvonal négyéves üzemeltetésére. Nem ingyen: ha a járatok veszteségesek, az állam fizet kompenzációt.

Egy hónapja hirdette meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium öt nyugat-balkáni, Budapestről induló légijárat menetrend szerinti üzemeltetésére kiírt uniós – az EU hivatalos lapjában is megjelent – koncessziós beszerzési eljárását. A nyertes légitársaságnak Budapestről Podgoricába, Pristinába, Szarajevóba, Szkopjébe és Tiranába kell heti kétszer retúr járatokat üzemeltetnie egy négyéves közszolgáltatási szerződés keretében. A gépeknek minimum 30 fős, 8 évesnél fiatalabbnak kell lenniük.

Mint ahogy arról először a Turizmus online hírt adott, egyedül a Wizz Air Hungary Kft. nyújtott be ajánlatot a fenti járatok indítására. A csak magyar nyelven benyújtható ajánlatok elbírálása után megkezdődő tárgyalások eredményes lezárása esetén a nyár folyamán köthető meg a négy évre szóló szerződés. A szolgáltató ezeken az útvonalakon monopóliumot élvezhet, de mivel még valószínűleg így sem éri meg piaci alapon a járatok fenntartása, az állam további kompenzációt fizethet majd.

Az oldal érdeklődésére az NFM közölte, hogy az állami kompenzáció kizárólag az érintett útvonalakon elszenvedett üzemeltetési veszteségek ellentételezésére és egy észszerű profit biztosítására szolgálhat, a járatindításra pedig „külpolitikai, turisztikai és kulturális szempontokkal is alátámasztható igények merülnek fel. A közvetlen légijáratok erősíthetik a diplomáciai, gazdasági, idegenforgalmi kapcsolatokat Albániával, Bosznia-Hercegovinával, Koszovóval, Macedóniával és Montenegróval.”

A magyar diplomácia számára a Nyugat-Balkán fontos terület, az összes érintett országban nyíltak kereskedőházak, Macedóniának például Magyarország az ötödik legfontosabb kereskedelmi partnere. Orbán a menekülthullám kapcsán ezért is nevezte stratégiai célnak a Nyugat-Balkán stabilitását, és ezért is folytatott tárgyalásokat tavaly több érintett országban is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pfizer-vezérigazgató: Valószínű, hogy egy harmadik oltást is fel kell majd venni

Pfizer-vezérigazgató: Valószínű, hogy egy harmadik oltást is fel kell majd venni

Nincs megállás: továbbra is szárnyalnak a PC-eladások

Nincs megállás: továbbra is szárnyalnak a PC-eladások

Rózsaszín kesztyűvel kínáltak álmegoldást a nők menstruációs gondjaira – nem tették zsebre, amit kaptak érte

Rózsaszín kesztyűvel kínáltak álmegoldást a nők menstruációs gondjaira – nem tették zsebre, amit kaptak érte