szerző:
hvg.hu

A friss Magyar Közlönyben megjelent az emberi erőforrások miniszterének rendelete a 2018/2019. tanév rendjéről.

A Népszava keddi számában arról írt, hogy két héttel lerövidülhet az általános iskolások nyári szünete már a következő tanévben: a tanítás befejezése után további két hétig "táborszerű" foglalkozásokon kell majd részt venniük. Kormányközeli értesülésük szerint erről már döntés is született, azt pedig, hogy cikkük megjelenéséig még nem tette közzé az Emberi Erőforrások Minisztériuma a következő tanév rendjét, az információ megerősítéseként értelmezték.

A cikk megjelenése után az illetékes tárca, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményt adott ki. Azt írták, "a tanév rendje változatlan, a tárca nem tervez változtatást a tanév hosszát illetően. A 2018/2019-es tanév rendje várhatóan a napokban megjelenik a Magyar Közlönyben. Ennek megfelelően a kormányzati támogatással működő nyári táboroztatási programok nem lehetnek kötelezőek, az ingyenes részvétel egy lehetőség a gyermekek és a családjuk részére. Az érintett pedagógusok juttatásban részesülnek, a részvétel számukra sem kötelező."

Rövidebb nyári szünet? Nem is lenne teljesen hülyeség

Sok szülőnek probléma, mit csináljon a két és fél hónap alatt a gyerekkel, és az is tény, hogy a nyári szünetben tovább nő a szakadék a szerencsésebb és kevésbé szerencsés családokba született gyerekek teljesítménye között. A megoldás viszont nem a kötelező tanévhosszabbításban van.

Kásler Miklós viszont kedden este az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: a tanév rendjének változása "erős diszkusszió" tárgya, még nincs döntés a témában.

Csütörtökön aztán megjelent végre a rendelet a Magyar Közlönyben, e szerint pedig valóban nem lesz változás: a jövő nyári vakáció is június közepén, 14-én pénteken kezdődik.

©

A többi szünet időpontját is tartalmazza a jogszabály.

  • Az őszi szünet előtti utolsó tanítás nap 2018. október 26-a, a szünet utáni első tanítási nap november 5-e lesz.
  • A téli szünet előtti utolsó tanítás nap 2018. december 21-e, a szünet utáni első tanítási nap 2019. január 3-a lesz.
  • A tavaszi szünet előtti utolsó tanítás nap 2019. április 17-e, a szünet utáni első tanítási nap április 24-e lesz.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!