szerző:
hvg.hu

Az őszi mezőgazdasági betakarítási, szüreti csúcsidőben mindig kevés a kéz a mezőgazdaságban, mivel nem minden oldható meg gépi munkával. Mezőgazdasági idénymunkára meghatározott feltételekkel foglalkoztathatnak a munkáltatók akár harmadik országbeli állampolgárokat is.

Az adózással kapcsolatos rendelkezések az általánosnál egyszerűbb jövedelemszámítási, adózási módot kínálnak az egyszerűsített foglalkoztatás esetén annak érdekében, hogy az adminisztrációs terhek csökkenjenek – írja az Adózóna.hu cikke.

Egyszerűsített foglalkoztatásra a 2010. évi LXXV. törvényben (Efo tv.) meghatározott feltételekkel létesíthető munkaviszony. Ennek megfelelően ilyen jogviszony a felek szóbeli megállapodása alapján, a munkáltató bejelentési kötelezettségének teljesítésével keletkezik.

A harmadik országbeli (például ukrán) állampolgárok – a bevándorlót vagy letelepedett jogállású személyek kivételével – munkavállalási engedéllyel végezhetnek egyszerűsített foglalkoztatás keretében mezőgazdasági idénymunkát. Az állami foglalkoztatási szerv ellenszolgáltatás nélkül hatósági bizonyítványt ad ki a harmadik országbeli állampolgárnak.

A munkáltató által a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónként fizetendő közteherjegy mezőgazdasági idénymunka esetén 500 forint.

E közteher megfizetésével nem terheli a munkáltatót szociális hozzájárulási adó, szakképzési hozzájárulás, egészségügyi hozzájárulás és rehabilitációs hozzájárulás, valamint a személyi jövedelemadóról szóló törvényben (szja tv.) a munkáltatóra előírt adóelőleg-levonási kötelezettség, a munkavállalót pedig a nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékfizetési, egészségügyi hozzájárulás-fizetési és személyi jövedelemadóelőleg-fizetési kötelezettség.

Ügyelni kell azonban arra, hogy e foglalkoztatással összefüggő kedvező szabályok csak akkor alkalmazhatók, ha a munkáltatónak nincs 300 ezer forintot meghaladó adótartozása.

A további részletekről az Adózóna cikkében olvashat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!