szerző:
hvg.hu

Mit tehet az, aki visszatérne a munkába, miközben gyesen van? Az ilyen munkaviszony vagy vállalkozás szabályait gyűjtötte össze az Adózóna.

Gyermekgondozást segítő ellátásra jogosult vér szerinti szülő a gyereke féléves korától dolgozhat munkaviszonyban. Ilyenkor sem a munkabér, sem a munkaidő kapcsán nincs korlátozás.

Fontos viszont, hogy a dolgozó a gyereke 3 éves koráig egyenlőtlen munkaidő-beosztásra csak a hozzájárulása alapján alkalmazható, a heti pihenőnapjai egyenlőtlenül nem oszthatók be, és nem hívhatják be például éjszakai munkára sem. A gyerek 3 éves koráig kérheti a szülő a részmunkaidős foglalkoztatását.

Ha valaki vállalkozó, akkor számára nem érvényes az az időkorlát, hogy a gyermek féléves korától lehet keresőtevékenységet folytatni. A gyermekgondozást segítő ellátás teljes időtartama alatt lehet egyéni vállalkozóként, illetőleg társas vállalkozás tagjaként tevékenységet folytatni, minden idő-, és jövedelemkorlát nélkül.

A szabályozás további részleteiről bővebben az Adózónán olvashatnak.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!