szerző:
MTI

Az idén is az OTP Bankot minősítette a legjobb magyar banknak a londoni Euromoney gazdasági szakfolyóirat, amely egyben a kisebb bankok kategóriájában a térség legjobb bankjává is megválasztotta az OTP-t.

A Euromoney júliusi számában közölt éves globális bankminőségi felmérés - 2005 Awards for Excellence - szerint az OTP "valószínűleg Kelet-Európa legnagyobb üzleti sikersztorija".

A vezető londoni szakkiadvány szerint az OTP tavaly 46 százalékkal emelkedő profitjához hozzájárult a lakáshitelezés állami támogatása, de az is, hogy a banknak keveset kellett elkülönítenie hitelveszteségi tartalékolásra.

Az utóbbi 12 hónapban OTP-részvényeket tartó portfolióalap-kezelők "csillagászati" megtérüléseket könyvelhettek el: a bank 38 százalékos sajáttőke-arányos nyeresége (ROE) a térségben a legmagasabb, és tavaly az OTP papírja 140 százalékkal erősödött - áll a Euromoney idei bankrangsorában.

A londoni szaklap már áprilisban, a kelet-európai vállalati szektorról kiadott általános - nemcsak a pénzügyi szektort felmérő - minőségi rangsorolásában a térség legjobb vállalatának nevezte az OTP-t. Az áprilisi Euromoney-felmérés részvevői - akkor 45 elemző és befektető cég szakértői adtak értékelést összesen 336 térségi vállalatról, minden szektorból - az összes szempontot figyelembe véve az OTP-t jelölték meg a térség "legmeggyőzőbb és legösszefogottabb üzleti stratégiájú" vállalatának.

A múlt hónapban a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő is a magyar bank "kiemelkedő jövedelmezőségére" és a térségben játszott befektetői szerepére hivatkozva javította az OTP fő banki kockázati besorolásait.

A Moody's, amely az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank betéti és pénzügyierő-osztályzatát az addigi "A2/C plusz"-ról "A1/B mínusz"-ra emelte, indoklásában szintén azt írta, hogy az OTP Európa egyik legjövedelmezőbb vállalatcsoportja, amely "belpiaci lakossági pénzintézetből a pénzügyi szolgáltatások legtöbb területén jelenlévő regionális szereplővé vált, miközben kockázati profilja mérsékelt maradt".

A Moody's is kiemelte a jövedelmezőség fő tényezői között, hogy az OTP működési bevételéhez mérve viszonylag alacsony a hitelveszteség-tartalékolás.

A Euromoney júliusi felmérésében, a vállalategyesülési és felvásárlási tanácsadói kategóriában a magyar piac legjobbja a JP Morgan Chase lett, amely a francia Klépierre tanácsadója volt 12 magyarországi bevásárlóközpont 330 millió dollár értékű akvizíciójában.

A CA-IB, amely a BorsodChem varsói kibocsátását szervezte, a magyar piac legjobb értékforgalmazói tanácsadója lett a Euromoney idei felmérésében.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Gazdaság

Felminősítették az OTP-t

A magyar szuverén adósi szintre minősítette fel az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank eddig annál egy osztattal gyengébb besorolásait szerdán a Moody´s Investors Service, a magyar bank "kiemelkedő jövedelmezőségére" és a térségben játszott befektetői szerepére hivatkozva.

MTI Gazdaság

Szerbiában terjeszkedne az OTP Bank

Az OTP Bank március 31-én szándéknyilatkozatot nyújtott be a szerbiai Niska banka a.d. Nis 99,89 százalékos részvénycsomagjának megvásárlására - közölte az OTP a Budapesti Értéktőzsde honlapján pénteken.

Gazdaság

Nem okozott csalódást a Mol és az OTP

A várakozásoknak megfelelően, illetve valamelyest azok felett teljesített az idei év első negyedévében a hazai tőzsde két nagyágyúja: az OTP 12, a Mol pedig 37 százalékkal növelte eredményét.