szerző:
MTI

A Richter Gedeon Rt. megkereste a svájci Roche gyógyszercéget és kéri, hogy mihamarabb kezdődjenek tárgyalások a Roche oseltamivir hatóanyagú vírus ellenes készítményének magyarországi gyártásáról - közölte a legnagyobb magyar gyógyszercég.

A Richter a társadalom iránt érzett felelősségtudatának jegyében ezzel azt kívánja elérni, hogy az esetleges madárinfluenza járvány esetében a védekezés Magyarországon a lehető legteljesebb mértékben biztosított, minden lakos számára elérhető legyen - olvasható a cég közleményében.

A Roche influenzás megbetegedések kezelésére szolgáló gyógyszerét hatásosnak tartják a madárinfluenzával megfertőződött emberek gyógyításában is. Beke Zsuzsa, a Richter szóvivője azt mondta: amennyiben megkapnák a gyártás licencét, úgy a Richter non-profit alapon, csak a költségeit fedezve állítaná elő a terméket.

Hozzátette, hogy egyelőre konkrét tárgyalás nem volt a Roche és a Richter között. A Roche-nál kedden közölték, hogy járványügyi felkészülés céljára szívesen adnak engedélyt kormányoknak és cégeknek a gyártásra, de mindjárt hozzátették, hogy - egyetlen kivételtől eltekintve - még nem kaptak ilyesféle új megkeresést.

Sokan szívesebben gyártanák a hatóanyagot engedély nélkül, azaz nyilván kevesebb költséggel. A cégnél úgy vélik, bárki akarja újonnan kezdeni a gyártást, a felfutás legalább három évig fog tartani.

Előzőleg az ENSZ és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is felszólította a Roche-t, hogy tekintsen el a szűk kereskedelmi és profitmegfontolásoktól, a Tamiflu - pontosabban hatóanyaga, az oseltamivir - világméretű gyártása érdekében. A közegészségügy előbbre való, mint a kereskedelmi és a licenszérdekek, ez a WHO álláspontja.

A Roche eddig vagy negyven országtól kapott megrendelést - az amerikai kormánytól 20 millió sorozatra -, és a kapacitása messze nem elegendő, jóllehet a gyártást ez év végére várhatóan megkétszerezik a tavaly év végihez képest, és jövő év közepére a termelés újabb megkétszerezését tervezik.

Az első háromnegyed évben 859 millió svájci frankot hozott a Tamiflu értékesítése a Roche-nak világszerte. A Roche közlése szerint jelenleg 13 üzemben gyártják világszerte a Tamiflut, és ezek közül hét nem tartozik a céghez.

A Roche azzal is igyekezett elébe menni a bírálatoknak, hogy korábban 3 millió sorozatot adományozott a WHO-nak szabad felhasználásra, és hétfőn kisebb mennyiséget ajándékozott Romániának is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Itthon

Madárinfluenza: mi ellen véd a vakcina?

„A madárinfluenza elleni vakcina nem védi meg a lakosságot, az egészet csak azért találta ki az Európai Unió, hogy minden gyár begyakorolja, hogyan kell majd elkészíteni a vakcinát, ha esetleg elindul az emberi járvány" - mondta a fővirológus. Az országos tisztifőorvos szerint szó sincs arról, hogy eleve hatástalannak ítélték volna a vakcinát.

Világ

Vészmadarak - Tévhitek a madárinfluenzáról

Európa-szerte pánikot okozott az eddig csak Ázsiában regisztrált, ám potenciális halálosztóként rettegett madárinfluenza vírusának felbukkanása Törökországban, Romániában és Görögországban. A tévhitek azonban gyorsabban terjednek, mint bármely kórokozó.

MTI Világ

Már megjelent a Tamiflu-nak is ellenálló madárinfluenza-törzs

Madárinfluenzában halt meg a napokban egy középkorú thaiföldi férfi – jelentették be csütörtökön Bangkokban az egészségügyi hatóságok. Ő a kór első halálos áldozata idén a délkelet-ázsiai országban. Közben felfedezték a H5N1 madárinfluenza-vírus egy olyan mutációját, amely ellenáll a leghatékonyabbnak tartott Tamiflu nevű szernekis.