szerző:
MTI

A Magyar Nemzeti Bank 255 forintos euró árfolyam mellett is képes elérni a 2008-ra kitűzött 3 százalék körüli inflációs célt – jelentette ki Karvalits Ferenc, az MNB alelnök jelöltje hétfőn az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának ülésén.

A jegybank feladata az árstabilitás elérése, ehhez megfelelő eszköz az inflációs célkövetés rendszere - jelentette ki. Hozzátette, hogy az inflációs célkövetés rendszere hatékony, fenntartható és fejleszthető.

Az elmúlt évtizedek kutatásai bizonyították: a magas infláció növekedési áldozatokkal jár – mondta Karvalits Ferenc. A jegybanki függetlenség továbbfejlesztésének lehetőseit elemezve a fiskális és monetáris politika közötti konfliktuskezelő, koordinációs mechanizmusokat említette, hozzátéve, hogy az információcsere, egymás álláspontjának megismerése nem veszélyezteti a jegybank függetlenségét.

A jegybanknak politikai függetlenségének megtartása érdekében tartózkodnia kell attól, hogy a politikai viták részesévé, vagy alanyává váljon – közölte az alelnök jelölt, megjegyezve, hogy fiskális politikai döntéseket csak nagy körültekintéssel kommentálhat az MNB.

Az árfolyamsáv megállapítása a kormány és a jegybank közös feladata, erről most többet nem érdemes nyilatkozni, egyébként a mai sáv keretei között is elérhető a 2008-as inflációs cél – jelezte Karvalits Ferenc.

Kérdésre válaszolva elmondta: ma nehéz prognosztizálni, hogy 2010 körül mely országok lesznek képesek belépni az euró övezetbe, ugyanakkor látható, hogy az Európai Központi Bank igen szigorúan veszi a maastrichti kritériumok betartását az euró övezetbe igyekvő jelöltektől. A bizottság egyhangúlag támogatta Karvalits Ferenc alelnöki kinevezését.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!