szerző:
hvg.hu

A jövedelemi egyenlőtlenség továbbra is problémát okoz a világban, Nouriel Roubini közgazdász szerint továbbra is érdemes a Karl Marx által egy évszázada lefektetett alapvetéshez nyúlni: ha a profitok a bérekhez képest túlságosan megugranak, akkor nem lesz elegendő fogyasztás, a kapitalizmus pedig megsemmisíti önmagát.

A jövedelemi egyenlőtlenség továbbra is problémát okoz a világban, ez volt a múlt hétvégén zárult davosi Világgazdasági Fórum (WEF) fő témája is. Nouriel Roubini közgazdász szerint továbbra is érdemes a Karl Marx által egy évszázada lefektetett alapvetéshez nyúlni: ha a profitok a bérekhez képest túlságosan megugranak, akkor nem lesz elegendő fogyasztás, a kapitalizmus pedig megsemmisíti önmagát – írja a Business Insider. Ez pedig egy "gonosz körforgássá" változhat a közgazdász szerint.

Hasonlóról beszélt Erik Brynjolfsson, az MIT professzora is, aki szerint, bár a globalizáció, kulturális és intézményi változások is hatással vannak az egyenlőtlenségre, ami leginkább érinti azt, az a technológia. Mindez azért is van, mivel a munkavállalók a képzett, technológiában jártas munkaerőt előnyben részesítik a képzetlennel szemben. A professzor szerint a technológiai fejlődés, változtatások nélkül, inkább súlyosbíthatja a jövedelmi egyenlőtlenségeket, semmint a társadalom egésze számára előnnyel járhatna.

A lap megjegyzi, hogy a davosi fórumon jelenlévők jól jártak a globális gazdasági kilábalással, ám sokan joggal érezhették, hogy ezek a mostani jó idők nem tarthatnak sokáig, ha az egyenlőtlenség tovább növekszik. A cikk szerzője megjegyzi, hogy egy kisebb mértékű kiegyensúlyozásra lenne szükség most, ahelyett, hogy később egy sokkal durvább, a kapitalizmust szétzúzó kiegyensúlyozódás jöjjön.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!