szerző:
HVG

Karácsony előtt egy nappal az MNB újabb 62 milliárd forintot juttatott Pallas Athéné-alapítványainak – köztük az ugyanaznap alapított Domus Innovationisnak –, amelyek így már 250 milliárdból terjeszthetik az unortodox közgazdasági tanokat – írja a HVG e heti számában.

©

A bőkezű vagyonjuttatás forrása az MNB tavalyi nyeresége, ami döntően a devizahitelek forintosításából és a forint gyengüléséből, vagyis abból keletkezett, hogy a korábban alacsonyabb árfolyamon felhalmozott devizatartalék forintban most többet ér.

A bankok bankja továbbra sem hajlandó elárulni, alapítványai kiknek, mire és mennyit adtak a felsőoktatás éves állami költségvetési támogatásának immár közel dupláját kitevő vagyonukból. Bár Matolcsy György ma már elismeri – amit korábban nem –, hogy a nemzeti bank nyeresége közpénz, elköltésének részleteit nem osztják meg a nyilvánossággal.

Részletek a csütörtökön megjelenő HVG-ben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!