szerző:
hvg.hu

A Buda-Cash-botrányt követően, több kérdéssel megkerestük múlt héten a Quaestor-csoportot, ami után személyesen jött el a hvg.hu-hoz a cég kommunikációs vezetője, és átnyújtott egy levelet. Abban figyelmünkbe ajánlották nyomatékosan, hogy 2-3 évig terjedő börtönt, esetleg akár milliós nagyságrendű sérelemdíjat kockáztatunk, ha üzleti titkot nyilvánosságra hozunk.

„A QUAESTOR Értékpapír Zrt. esetében ilyen probléma nem áll fenn…. Az ügyfelek értékpapír és pénz fedezettségével kapcsolatosan több szervezet/hatóság jogosult ellenőrzésre, nálunk legutóbb február elején zajlott le – még a Buda-Cash ügy előtt – hasonló helyszíni vizsgálat, problémát nem találtak” – ez áll abban a levélben, amelyet múlt héten személyesen kézbesített nekünk a Quaestor Csoport kommunikációs vezetője.

Azt követően járt nálunk, hogy pár órával korábban telefonon kerestük, mert több piaci forrásból eljutottak a hvg.hu-hoz olyan információk, melyek szerint a Quaestor-csoport egyik tagja – a hétfőn maga ellen csődvédelmet kérő Quaestor Financial Hrurira Kft. – által kibocsátott kötvényeknél komoly problémák lehetnek. A levélben az is áll ezen kötvénykibocsátóval és a 70 milliárd forint keretösszegű kötvényprogrammal kapcsolatban, hogy „az MNB-vel szoros együttműködésben állunk, a piac minden szereplőjét, így bennünket is folyamatosan ellenőriznek. Határozottan kérjük, hogy a következtetések levonását bízzák a hatóságra, és ne Önök indítsanak pánikot feltételezésekre alapozva.”

A háromoldalas levél érdemi választ nem ad kérdésünkre, „még a kérdésfeltevésüket is visszautasítjuk” – áll benne, ezzel szemben a dokumentum nagyobb része azt taglalja nekünk címezve, beidézve jogszabályhelyeket, hogy három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az, aki üzleti titkokat jogosulatlanul megszerez, felhasznál, nyilvánosságra hoz, vagy más személy számára hozzáférhetővé tesz. Emellett aki kiadja a titkot, két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

A levelet az alábbiakban közzétesszük.

1.oldal

A 2015. március 5-én a Quaestortól nekünk kézbesített dokumentum első oldala
©

2. oldal

A Quaestor-dokumentum 2. oldala
©

3. oldal

©

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!