szerző:
MTI/Napi Gazdaság

Járulékkedvezményt kaphatnak a mezőgazdasági munkásokat alkalmazó cégek, kisebb adóval számolhatnak a bankok és a társasági adó is csökkenhet jövőre – egyebek mellett erről beszélt Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi helyettes államtitkára a Napi Gazdaságnak. A tervek között szerepel az is, hogy nem bírságolnák kisebb adminisztratív hibákért az adójukat időben befizető vállalkozásokat, illetve az adózók egy részének jövőre már a NAV készítheti el az adóbevallását.

A lap hétfői számában megjelent interjúban a helyettes államtitkár kiemelte: a társasági adó csak akkor csökkenhet, ha a nagyjából százmilliárdos mérséklés nem sodorja veszélybe a költségvetési hiányról szóló terveket. "A tervek szerint egykulcsossá tesszük a magyar társasági adórendszert, ez pedig tíz százalék körül lesz majd" – mondta.

Egy áfacsökkentéssel kapcsolatos kérdésre azt válaszolta: a gazdasági eredmények "lehetővé teszik, hogy felvegyük a napirendre a forgalmi adó csökkentésének gondolatát, megvizsgáljuk a mérséklés lehetőségeit", de szerinte egy későbbi áfacsökkentés semmiképpen sem járhat majd a jövedelmeket terhelő adók emelkedésével. "Sőt, utóbbiakat markánsan csökkenteni szeretnénk" – tette hozzá.

A kormány éppen a napokban döntött a munkahelyvédelmi akció kiterjesztéséről. A jövőben jelentősen csökken a közterhe azoknak a vállalkozásoknak, amelyek mezőgazdasági munkára vesznek fel embereket – mondta.

Online pénztárgépek a konditermekben

A pénztárgéphasználat várható kiterjesztésével kapcsolatban az államtitkár azt ígérte: az új rendelkezéseket csak akkor vezetik be, ha minden érintett felkészült az előírások végrehajtására, és kitűzhetők a reális határidők.

A jövőben a taxisok, a fodrászok, a műkörömépítők, a kozmetikusok, az állatorvosok, a fényképészek is online kasszát használhatnak, és ilyen készüléken állíthatják ki a nyugtát az edzőtermek üzemeltetői is.

 Jövőre tesztelhetik a NAV-os adóbevallásokat

A személyi jövedelemadózás területén tervezik, hogy megfordítják a személyijövedelemadó-bevallás menetét: a jövőben a hivatal készítené el a bevallást, és a kész nyomtatványt küldené el jóváhagyásra a magánszemélyeknek.

"Az új módszert terveink szerint – teszt jelleggel – már 2016-ban elindítjuk egy kisebb adózói csoportnál. Ha a próba sikerrel zárul, a következő évben, 2017-ben már 3-3,5 millió ember helyett fog dolgozni a hivatal" – fogalmazott Pankucsi Zoltán.

Az adójukat mindenkor időben és hiánytalanul befizető vállalkozások helyzetén kívánnak könnyíteni azzal, hogy kisebb adminisztratív hibák miatt rájuk nem szabna ki bírságot a hatóság. A jó adózók kevesebb ellenőrzéssel kalkulálhatnának, és ügyeikben a hivatal csak rövidebb ideig, legfeljebb fél évig vizsgálódhatna.

"Olyan feltételeket szeretnénk kialakítani, hogy sok gazdasági szereplőnek feltett szándéka legyen bejutni ebbe a körbe, így az adók lerovása is mind többeknek érje meg" – tette hozzá a helyettes államtitkár.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!