szerző:
hvg.hu

Mindent visz a szerencsejáték-piacon a kormány két csókosa, Andy Vajna és Szima Gábor. Miután bezsebelték az összes kaszinókoncessziót, már nem kellett nagyot "küzdeniük" az online szegmensért, hiszen csak olyan vállalkozás szervezhet internetes szerencsejátékot, amelynek van játékkaszinó üzemeltetésére szóló koncessziója. Ilyen pedig csak Vajnának és Szimának van.

Magyarországon a törvényi szabályozás szerint csak az szervezhet online szerencsejátékot, akinek kaszinókoncessziója is van. Ilyen engedéllyel pedig két ember rendelkezik: Andy Vajna, az Orbán-kormány filmügyi biztosa, és Szima Gábor vállalkozó, a debreceni focicsapat volt tulajdonosa. Vajna és Szima tehát nem csak a kaszinók piacát uralják, hanem a hatályos jogszabály értelmében az ő kezükbe került az online szerencsejáték is – írja az atv.hu.

A parlament 2012-ben tiltotta be a pénznyerő automatákat, 2013 decemberében azonban mégis elfogadtak egy törvényt, amelynek értelmében lehet kaszinókat működtetni, de ötszázezer lakosonként csak egyet. A Nemzetgazdasági Minisztérium tavaly nyáron adott ki a törvény által meghatározott tizenegy kaszinókoncesszió közül ötöt, budapesti, illetve Pest megyei kaszinók működtetésére az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Las Vegas Casino Kft.-nek. Kettőt pedig, egy debreceni és egy nyíregyházi kaszinó üzemeltetésére a Szima Gáborhoz köthető Aranybónusz 2000 Kft. kapott meg. A Szerencsejáték Zrt., vagyis az állam saját cége egyetlen koncessziót sem kapott, mivel nem bizonyult „megbízható szerencsejáték-szervezőnek”.

Az online portálok – mint például a PokerStars vagy a Bet365 – mind valamilyen offshore céghez köthetőek, más országokban ugyanis kedvezőbbek az adózási feltételek, mint az uniós tagállamokban. Hazánkban viszont csak az szervezhet szerencsejátékot, akinek magyarországi engedélye van, így – ha továbbra is működni akarnak – kénytelen lesznek Vajna vagy Szima cégei alá bevonulni.

További részleteket itt lehet olvasni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!