szerző:
hvg.hu

Több nagyvárosban a nettó fizetés kétharmadát elviheti egy albérlet.

Októberben és novemberben átlagosan havi 130 ezer forintért lehetett kivenni egy budapesti 40-80 négyzetméteres lakást, ami 8 százalékos díjemelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest – derül ki az ingatlan.com összeállításából.

A megyeszékhelyek közül Pécsen 33 százalékkal, Miskolcon 28 százalékkal nőttek a bérleti díjak, miközben Szekszárdon 18, Szombathelyen pedig 20 százalékkal csökkentek.

©

Jó hír viszont az albérletkeresőknek, hogy az év végére lassult a budapesti lakások bérleti díjának emelkedése. Ez az ingatlanhirdető portál szerint egyrészt azzal magyarázható, hogy a főváros belső kerületeiben a bérleti díjak emelkedése már 2014. második felében megindult. Ezeken a területeken az idei árakat így már eleve magasabb bérleti díjakkal kell összehasonlítani.

Emellett a belső kerületekben tapasztalt áremelkedés miatt a külső városrészekben található kiadó ingatlanok iránt megnőtt a kereslet. Az összesített budapesti adatokból látható lassabb árnövekedést az is magyarázza, hogy a fizetőképes kereslet korlátokat szab a lakásbérleti díjak emelkedésének. A legfrissebb KSH-adatok szerint Budapesten 204 ezer forint volt a nettó átlagkereset az első háromnegyed évben, ennek pedig kétharmada (66 százalék) az átlagos lakásbérleti díj a fővárosban.

A fővárosi kerületeket külön vizsgálva jelentősek az eltérések, mind a havi bérleti díj, mind a növekedés mértékét tekintve.

©

A legjelentősebb emelkedést a XVI. kerület érte el: átlagosan 56 százalékkal 106 ezer forintra nőttek a bérleti díjak. A XX. kerületben 36 százalékkal 95 ezer forintra, a XI. kerületben pedig 35 százalékkal 135 ezer forintra emelkedtek. Az V. kerület továbbra is a legdrágább: az októberi és novemberi hirdetések alapján átlagosan 180 ezer forintért lehet kivenni lakást, ami 20 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi összeget.

Az V. után az I. és a VI. kerület következik 150-150 ezer forintos bérleti díjjal, ám az I. kerületben ez mindössze 1 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben, a VI. kerületi bérleti díj pedig 5 százalékkal marad el a tavalyi értéktől. A legnagyobb csökkenést a II. kerület könyvelhette el: idén októberben és novemberben a kiadó lakásokat átlagosan 140 ezer forintért kínálták, ami 12 százalékos csökkenést jelent a múlt év azonos időszakához képest.

Ha a cikket érdekesnek találta, kövesse a gazdasági rovat Facebook-oldalát!


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!