szerző:
hvg.hu

A sertéshúsra kivetett adó csökkentése alapján jelentős változást kellene érzékelnünk, de a kereskedők könnyen játszhatnak az árréssel. A kevésbé egészséges, zsíros, sózott és füstölt termékek ára nem változik.

Gyakorlatban 17,3 százalékkal kellene kevesebbet fizetnünk a boltokban a sertéshúsokért jövő év januárjától – írja a Világgazdaság hétfői lapszáma. Kivételt a feldolgozott termékek jelentenek, köztük a felvágottak, a füstölt és sózott termékek, de a zsírszalonna és a máj ára sem változik, mindezek maradnak a 27 százalékos áfával terhelt áron. Eredetileg 22 százalékos csökkentés jelenik meg a piacon január 1-jén, de a kereskedők könnyen elnyelhetik az árcsökkentés jelentős részét a vásárlók elől.

A korábbi példák azt igazolják, hogy a kisebb csökkentések alkalmával nem jelentkezett az árakban változás, például 2006-ban 5 százalékkal csökkent 20-ra a sertéshús adóterhe, mégsem volt látható érdemi változás a boltok polcain. A lap szerint azonban az áfacsökkentés célja csak egyrészt a kereslet növelése, ezáltal a hazai sertéstenyésztés bővítésre ösztönzése, sokkal fontosabb lehet a húspiac kifehérítése, ugyanis így sokkal kevésbé éri meg a csalóknak trükközni a húsárukkal.