szerző:
hvg.hu

Húsz embert őrizetbe vettek, amikor erőszakba csapott át a párizsi taxisok Uber-elleni tüntetése, de Olaszországban is voltak – jóval szelídebb – tiltakozások.

Utakat zártak le, és autógumikat gyújtottak fel az Uber taxiszolgáltatás ellen tiltakozó párizsi taxisok. Ezerkétszáz taxis torlaszolta el a Roissy és Orly reptér felé vezető és az északi Porte Maillot környéki utakat. Párizs belvárosában a gazdasági minisztériumnál nagyjából 140 kocsival tiltakoztak.

 
Párizs
©

A rendőrség könnygázt vetett be a fuvarozók ellen, és húsz embert őrizetbe vettek a rendbontók közül. Az Orlynál egy tüntető taxis megsérült a lábán, miután elgázolta egy blokádot áttörni próbáló reptéri busz.

©

Manuel Valls miniszterelnök megengedhetetlennek nevezte és elítélte az erőszakot. A francia taxisszakszervezet vezetője, Ibrahim Sylla azt mondta, a túlélésük forog kockán, és elegük van a megbeszélésekből és tárgyalásokból.

Kedden több olasz városban is tüntettek az Uber ellen, a Repubblica.it azt írja, Rómában, Firenzében és Nápolyban voltak tiltakozások, de ezek nem jártak erőszakkal.

Budapesten az előző héten hétfőtől csütörtökig zajlott a taxisok békés, bár a forgalmat korlátozó demonstrációja a belvárosban. Az Uber-ellenes tüntetést követően az adóhatáság ellenőrzéssorozatba kezdett az Uber-sofőrök ellen.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!