szerző:
hvg.hu

Az LMP-s korrupcióinfó első nyilvánosságra hozott dokumentuma az uniós pénzek kreatív lehívásáról szól.

Olyan hangfelvételt hozott nyilvánosságra Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szóvivője, amelyen állítása szerint korábbi szekszárdi fideszes önkormányzati képviselők beszélgetnek egy helyi óvoda felújításával kapcsolatos uniós pályázatról.

A felvételen hallható személyek többször is megbeszélik, hogy az energetikai korszerűsítést célzó projektet a kivitelező direkt túlárazza, annak érdekében, hogy így a városnak egyetlen forintjába se kerüljön a beruházás. Alapesetben ugyanis uniós pénzekkel csak 85 százalékban lenne fedezhető a felújítás, vagyis 15 százalékos önerőt kellene biztosítania a Tolna megyei városnak.

A felvétel 2012-ben készült, meg van vágva, és Hadházy állítása szerint többek között Ács Rezső polgármester is szerepel rajta. A neki tulajdonított hang azt is részletezi, hogy miként működik a rendszer: e szerint az önkormányzatot vállalkozók keresik meg, akik lényegében azt kérik, hogy a teljes kivitelezésért cserébe túlárazva elvégzik a projektet. „Ha nem, akkor megyek egy várossal odébb. Zárt ajtók mögött sajnos ez van” – hangzik el a felvételen.

Ács Rezső a hvg.hu megkeresésére azt közölte, hogy szerinte a Hadházy Ákos által közzétett, több helyen megvágott hangfelvétel megtévesztő és a tények elferdítésére alkalmas. Az említett óvodai projekt a pályázati kiírásnak, a pályázatnak megfelelően, az uniós normákat, előírásokat betartva szabályosan lezajlott. A beruházás tíz szekszárdi vállalkozás összefogásának köszönhetően határidő előtt a költségkeretet betartva, kiváló minőségben megvalósult. A pályázat lezárása és elszámolása szabályszerűen megtörtént. Ha az összevágott hangfelvétel 2012-ben készült, akkor az MSZP által jóváhagyott pályázati időszak működött, pályázni a központilag megfogalmazott kiírások alapján lehetett. Ma 2016-ot írunk, össze sem lehet hasonlítani a két pályázati rendszert. A mostani sikeres, és gyarapodást hozott a városnak.

Hadházy Korrupcióinfó néven heti rendszerességgel ígér hasonló tartalmú tájékoztatókat tartani.

Magyarország idén csak 51 pontot kapott a Transparency International által összeállított korrupcióérzékelési indexen (Corruption Perceptions Index, CPI), szemben a 2014-ben elért 54 ponttal és a 2012-ben kapott 55 ponttal. Ezzel a középmezőnyben helyezkedik el az ország, de eredményei az elmúlt évtizedet tekintve egyértelmű lecsúszást mutatnak.

 A Miniszterelnökség visszatámad

A Miniszterelnökség szerint ha Hadházy Ákos, az LMP politikusa valóban tudott korrupciógyanús ügyekről, mégsem tett feljelentést, az bűncselekménynek minősül. Az LMP pedig ez esetben bűnpártolást követ el.

Úgy fogalmaznak, az LMP-s politikus részt vett egy olyan megbeszélésen, ahol közpénzek szabálytalan felhasználásáról egyeztettek, ott "képviselői esküjével szemben nem a közérdeket tartotta szem előtt, nem jelentette egyből az ügyet a rendőrségen", hanem négy évig hallgatott.

Az LMP a Miniszterelnökség szerint "akkor jár el helyesen és felelősen, ha nem sajtótájékoztatókat tart, hanem még a mai nap feljelentést tesz a rendőrségen minden olyan ügyben, melyben szerintük a korrupció gyanúja felmerül". Ha ezt Hadházy Ákos nem teszi meg, bűncselekményt követ el, és igazolja, hogy akciója nem más, mint politikai termék - tették hozzá.

"A Miniszterelnökség minden kiskaput bezárt a pályázatokkal trükközők előtt" - emelték ki.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!