szerző:
hvg.hu

Úgy fest, nem sikerült tökéletesen az Elios Innovatív elhíresült lámpatelepítése Pécsen: a lakosság nagyjából folyamatosan panaszkodik, legutóbb azért, hogy a zebrán nem látni rendesen a gyalogosokat, de korábban találtak már olyan világítótestet is, amely stabilan az égbolt felé küldte a fényt. Pedig nem volt olcsó a munka, Pécsnek milliárdos hitelt is fel kellett venni ahhoz, hogy ki tudja fizetni a Tiborcz-cég munkáját.

Panaszkodnak a pécsiek az új hiperszuper, energiatakarékos modern LED-es közvilágításra: a leggyakoribb felvetés az volt, hogy a kereszteződésekben alig lehet látni a gyalogost – írja a helyi sajtó. Már korábban is Pécs több, új lámpatestekkel szerelt utcaszakasza is sötétbe burkolózott időről időre. Egy időben nem szuperált több új LED-lámpa a Petőfi utca Hungária út-hatos főút közti szakaszán, ugyanezt lehetett megfigyelni a Kórház tér–Zsolnay-szobor közti szakaszon is, emellett a Magyarürögi út több szakaszán is gyakran tapasztalni ilyet. Mások korábban az eget világító lámpát fényképeztek, a fényforrások beállítása ezek szerint tehát nem sikerült hibátlanul.

Mérések igazolják, hogy a LED-esítéssel kialakított közvilágítás egyenletesebb, erősebb, mint a korábbi, a gyalogosok is jól láthatóak – kontrázott a bama.hu-nak Magay Miklós, a pécsi polgármesteri hivatal városfejlesztési főosztályvezetője. Az olvasói levelekből értesültek ők is a panaszokról, de konkrét helyszínek hiányában nehéz intézkedniük. Amennyiben konkrét helyszínre érkezik észrevétel, azt természetesen megvizsgálják – a lámpák beállításán, billentésén lehetőség van korrigálni.

A közvilágítást a szakmában már-már egyeduralkodónak számító Elios Innovatív Zrt. építette ki a közbeszerzési pályázat megnyerése nyomán. Az pécsi közvilágítás korszerűsítése már a pályázat idején elhíresült: az akkoriban Tiborcz István érdekeltségi körébe tartozó társaság olyan költségen nyerte el a beruházást, aminek kicsengetésére a helyhatóságnak nem volt pénze, milliárdos hitelt kellett felvenni.

Pécsen 7136 régi lámpát cseréltek LED-esre, nettó 984 millió forintért. Az árban a régi lámpatestek leszerelése, a lámpák ára, felszerelésük, beállításuk, javítókészletük költsége is szerepel, ötéves garanciával. A pécsi közvilágítás-korszerűsítésre 2014 júliusában írtak ki közbeszerzést, melyre két cég jelentkezett: Orbán Ráhel férjének, Tiborcz Istvánnak cége, az Elios Innovatív Zrt. és a Pannon Nívó Zrt., amely azonban hiányos pályázatot nyújtott be, így Orbán Ráhel férjéék nyerték meg a kiírást – írja a Pécsi Stop.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!