szerző:
MTI / hvg.hu

Négyszeresére emelik Oroszországban az eddig alacsonyan tartott jövedéki adóját az üzemanyagoknak április 1-től, hogy pótolják az alacsony olajárak miatti bevételkiesést.

Telejesen ellentétesen hat az orosz gazdaságra a kőolaj világpiaci árának esése, szemben a Magyarországhoz hasonló helyzetben lévő államokkal, ahol az olcsó import miatt fokozatosan csökkentek az árak. Az orosz állam legfőbb exportcikke a kőolaj és a földgáz, azonban az alacsony árak miatt teljesen elszállni látszik az orosz költségvetés, így kénytelenek más bevételi forrásokhoz nyúlni. Az orosz gazdaságot eddig az olcsó üzemanyagárak is helyzetben tartották azonban ennek az időszaknak lassan a vége közeleg.

©

A benzinkutaknál kapható legjobb minőségű benzinfajta jövedéki adója tonnánként a jelenlegi 2600 rubelről (1 rubel=3,60 forint) 10 ezer 130 rubelre nő, míg a dízel üzemanyag esetében 1143 rubelről 5293 rubelre emelkedik. Az erről szóló döntést már elfogadta az illetékes kormányzati bizottság - közölték orosz források.