szerző:
hvg.hu

Reagált a magyar piacról kivonuló Uber az állami reakciókra. A legkevesebb, hogy az NFM nem mondott igazat.

Július 13-án reagált az Uber bejelentésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), állítván, az Uber inkább visszavonul, mintsem hogy "betartsa a törvényeket és befizesse az adót". A magyar állami szerv szerint a kivonulás menekülés, mert a cég nem akarja vállalni a törvényes működést, "az adófizető magyar taxisokkal való tisztességes piaci versenyt és az adófizetést". A magyar kormány támogatja az innovatív megoldásokat, de ragaszkodik, hogy a személyszállításban egyenlő feltételek mentén, törvényesen és adót fizetve működjenek a piaci szereplők.

Az Uber most reagált az NFM és egyéb kormányzati megnyilatkozásokra.

Mint a cég írja:

- az Uber Hungary Kft. a hatályos magyar jogszabályok szerint működő vállalkozás

- 2015-ben 15 millió forint adót fizetett, amely bevételarányosan messze meghaladja a taxiscégek által befizetett adó mennyiségét

- az Uber-sofőrök minden szükséges engedéllyel rendelkeznek, ez nekik személyenként 200 ezer forintjukba került

- az állam nem mutatott hajlandóságot korrekt egyeztetésekre

- az állam azt követelte, hogy az átlátható online fizetés helyett lehessen készpénzes fizetéssel is fizetni az Ubernél

- az állam azt követelte, hogy legyen az online díjkalkuláció helyett taxióra az Uber autóiban

- az állam azt követelte, hogy az Uber emeljen árat

Az Uber a kérdéseire minden esetben merev elzárkózást tapasztalt az állam részéről, valós válaszokat nem kaptak.

Ilyen könnyen nem ússza meg a kormány az Uber-sztorit

Könnyebbik végéről közelítette meg a témát a jogalkotó, ami csak ideig-óráig jelent megoldást. Nem volna célravezetőbb, ha az újfajta kihívásokra nem csak a jelenlegi szabályozás kiterjesztésével, hanem az innovációra innovatív jogi megoldásokkal reagálna a szabályozó? - teszi fel a kérdést egy szakmai blog.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!