szerző:
hvg.hu

Az Ipsos nemzetközi felmérése szerint csak három országban látják sötétebben a jövőt, mint nálunk.

A magyarok a legborúlátóbb nemzetek között vannak: 82 százalékuk szerint rossz irányba mennek a dolgok – derül ki az Ipsos felméréséből, amelyről a napi.hu számolt be. A helyzet ráadásul romlik: még szeptemberben is a megkérdezettek 21 százaléka ítélte jónak a dolgokat, ez az arány októberre már 18 százalékosra apadt.

A világban átlagosan 61 százalék ítéli rossznak a helyzetet. Kínában az arányuk mindössze 10 százalék az Ipsos szerint.

A magyaroknál csak három országban pesszimistábbak. A brazilok, ahol az olimpia feletti örömöt beárnyékolta az államfő elleni eljárás és az országot megrázó korrupciós botrány. A mexikóiak, ahol a drogkartellek uralják az ország jelentős részét. A legborúlátóbbak pedig a franciák, vélhetően leginkább azért, mivel François Hollande államfő sem a terrortámadásokra, sem a gazdasági problémákra nem tudott megfelelő válaszokat adni.

De nézzük, mivel van baja honfitársainknak. A magyarokat leginkább az egészségügy helyzete aggasztja: a megkérdezettek 63 százaléka szerint vannak gondok ezen a téren. A korrupció 53 százalékuk szerint gond, a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenségek 51 százalékuk szerint. A munkanélküliséget 28 százalék nevezte meg problémaként, míg az oktatással kapcsolatban csupán 19 százaléknak vannak bajai.

Ha 25 országot nézzük, az embereket leginkább a munkanélküliség aggasztja: a megkérdezettek 39 százaléka szerint jelent problémát. A korrupció és a szegénység 32 százalékukat aggasztja, míg az erőszak 30 százalékot.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!