szerző:
hvg.hu

Az Ipsos nemzetközi felmérése szerint csak három országban látják sötétebben a jövőt, mint nálunk.

A magyarok a legborúlátóbb nemzetek között vannak: 82 százalékuk szerint rossz irányba mennek a dolgok – derül ki az Ipsos felméréséből, amelyről a napi.hu számolt be. A helyzet ráadásul romlik: még szeptemberben is a megkérdezettek 21 százaléka ítélte jónak a dolgokat, ez az arány októberre már 18 százalékosra apadt.

A világban átlagosan 61 százalék ítéli rossznak a helyzetet. Kínában az arányuk mindössze 10 százalék az Ipsos szerint.

A magyaroknál csak három országban pesszimistábbak. A brazilok, ahol az olimpia feletti örömöt beárnyékolta az államfő elleni eljárás és az országot megrázó korrupciós botrány. A mexikóiak, ahol a drogkartellek uralják az ország jelentős részét. A legborúlátóbbak pedig a franciák, vélhetően leginkább azért, mivel François Hollande államfő sem a terrortámadásokra, sem a gazdasági problémákra nem tudott megfelelő válaszokat adni.

De nézzük, mivel van baja honfitársainknak. A magyarokat leginkább az egészségügy helyzete aggasztja: a megkérdezettek 63 százaléka szerint vannak gondok ezen a téren. A korrupció 53 százalékuk szerint gond, a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenségek 51 százalékuk szerint. A munkanélküliséget 28 százalék nevezte meg problémaként, míg az oktatással kapcsolatban csupán 19 százaléknak vannak bajai.

Ha 25 országot nézzük, az embereket leginkább a munkanélküliség aggasztja: a megkérdezettek 39 százaléka szerint jelent problémát. A korrupció és a szegénység 32 százalékukat aggasztja, míg az erőszak 30 százalékot.