szerző:
hvg.hu

Összesítették az Erasmus eredményeit: kiderült, hány éves, mennyit kap havonta az átlagos ösztöndíjas, és mennyi időt tölt a programmal külföldön.

Rekordot döntött az Erasmus+: az EU diákcsere programja 2015-ben 678 ezer diáknak tette lehetővé, hogy külföldön tanuljon, vagy dolgozzon. A legfrissebb adatokat ma tette közzé az Európai Bizottság, az összesítésből kiderült.

- 19600 projektre 2,1 milliárd eurót költött az EU, ezekben 69 ezer szervezet vett részt.

- Az ösztöndíjasok 61 százaléka volt nő.

- Az átlagos ösztöndíj ideje 5,3 hónap volt.

- Az ösztöndíjasok átlagéletkora 24,5 év volt.

- Átlagosan 281 eurót kaptak havonta.

- A legnépszerűbb célpont Spanyolország volt ebben a tanévben is, több mint 42 ezren tanultak az országban.

- A legtöbben Franciaországból és Németországból vették igénybe az Erasmust, mindkét országból több mint 39 ezren tanultak így egy másik országban.

 Nézzük a magyarokat!

- Ebben a tanévben  26 millió eurót kaptunk, ennek háromötöde felsőoktatási tanulmányokat segített.

- 14875 diák részesült az ösztöndíjból.

- Az egyetemisták közül 4421-en tanultak Erasmusszal külföldön, külföldiek közül 5405-en érkeztek hozzánk.

- Legtöbben németek tanultak nálunk, őket a franciák és a törökök követik. A legnépszerűbb intézmény az ELTE volt, ezt másik két szintén fővárosi intézmény, a Corvinus Egyetem és a Budapesti Műszaki Egyetem követi.

2015-ben az Erasmus+ program tovább bővült: ebben az évben először a felsőoktatási intézményeknek lehetőségük nyílt arra, hogy diákjaikat és oktatási szakembereiket Európán kívüli országok felsőoktatási intézményeibe küldjék, illetve Európán kívüli országok hallgatóit és oktatási szakembereit fogadják. 2015-ben több mint 28 ezren vettek részt ilyen csereprogramban.

A jelentés közzétételével egyidejűleg kezdődött meg az Erasmus program fennállásának 30. évfordulója alkalmából szervezett kampány. (A program 2014 óta már nem Erasmus, hanem Erasmus+, ami arra utal, hogy a program 2014 óta több embert céloz meg, és a lehetőségek szélesebb spektrumát kínálja).

A bizottság az elmúlt 30 év statisztikáit is közzétette:

- Az Erasmus+ és annak elődprogramjai több mint 5 millió diáknak, gyakornoknak és önkéntesnek nyújtottak segítséget, ezenfelül pedig ifjúsági és szakembereknek szóló csereprogram-lehetőségeket is biztosítottak. Összesen 9 millió résztvevője volt a programnak.

- Az első évben még csak 3200 diák vett részt benne, 2014/2015-ben már 291 ezernél is több egyetemista, a 2017/2018-as tanévben számuk megközelítheti a 350 ezret.

- 1987-ben 11 ország volt tagja, Magyarország 1998-ban lépett be a programba, amelyben jelenleg 33 állam vesz részt, és 169 partnerország is csatlakozott hozzá.

- A 2014 és 2020 közötti időszakban az Erasmus+ program 14,7 milliárd eurós költségvetésből gazdálkodik.

A hvg.hu az Európai Parlamenttel együttműködve számol be ebben a fél évben az uniós intézmények tevékenységéről, a közösséget érintő döntésekről, és ezek hatásairól. Az EP a tartalomért nem vállal felelősséget.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!