Juhász Gábor
Juhász Gábor
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Százmillió forintról 1,6 milliárdra nő a Mediaworks Hungary alaptőkéje, beleolvasztják a Pannon Lapokat. A Mészáros Lőrinchez köthető Opimus Press óriás kormánypárti médiavállalatot szervez.

A kis hal megeszi a nagyot: a 4,3 milliárd forint saját tőkéjű Mediaworks Hungary Zrt. magába olvasztja a 5,2 milliárdos Pannon Lapok Társasága Kft.-t. Az utóbbi cég a négy dunántúli megyében a napilapok kiadója, és tavaly ősszel került a Világgazdaságot, a Nemzeti Sportot is kiadó Mediaworks kezébe. Ez a cég – amely tavaly októberben, amikor még az osztrák Heinrich Pecina érdekeltsége volt – zárta be a Népszabadságot. Röviddel ezután pedig a 2016 márciusában alapított Opimus Press Zrt. vette meg, amelynek tőzsdei anyavállalata végül Mészáros Lőrinc részérdekeltsége lett (a felcsúti gázszerelő milliárdos lányai a cégvezetésbe is bekerültek).

Szakmai körökben már pedzegették, hogy a Mediaworksöt fel fogják hizlalni, és ez 2017 októberében meg is történik majd. Beleolvad a Pannon Lapok, a Magyar Előfizetői Vagyonkezelő Kft. és a Primus Népszabadság Kft. is. A végeredmény egy 3,8 milliárd forint saját tőkéjű Mediaworks lesz, amelynek a jegyzett tőkéje 1,6 milliárd forint. Az ok: a Pannon Lapok nagyon jól futó cég, ám az Előfizetői Vagyonkezelő óriási mínuszos eredménytartalékkal megy a cégházasságba, és ugyanez a helyzet az átvevő Mediaworksszel is.

Információink szerint a Mediaworks vezetője Liszkay Gábor marad, aki korábban a kormányhű Magyar Időket vezette, még előtte pedig Simicska Lajos Nemzet Kft.-jét.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!