szerző:
hvg.hu

A munkaerőhiány és a megdrágult építési költségek miatt lefújták az egész építkezést.

Le kellett fújni egy 160 lakásos társasház építését Budapesten a munkaerőhiány miatt – adta hírül az RTL Klub Híradója.

A társasházat a Nyugati pályaudvar környékén a Bulcsú utcában építették volna meg, a 161 építendő lakásból 75-re pedig már be is fizették a fél-egymilliós regisztrációs díjat. Ennek ellenére a beruházó a munkaerőhiány és a megdrágult építési költségek miatt végül lefújta az építkezést, és visszafizette a lakásokra befizetőknek a pénzt. A beruházó cég azt közölte, azon dolgoznak, hogy később megépítsék a házat.

Az építőiparban tapasztalható munkaerőhiány nem csak ezt a céget érinti. A KSH júniusi építőipari gyorsjelentését követően, augusztusban Scheer Sándor, a Garancsi István tulajdonában álló és számos állami beruházásban érintett Market Építő Zrt. vezérigazgatója közleményben fejezte ki aggodlmát az egyre súlyosbodó helyzet miatt. Mint írta, a munkaerőhiány "egyes beruházások leállását vagy elindulásának meghiúsulását eredményezheti.

A felújításoknál szintén sokat kell várni, az RTL Klub felidézte, hogy egy békéscsabai család például tavaly november óta várt kőművesre, de csak most kezdték el náluk a munkát.

A KSH adatai szerint a versenyszférában 48 460 betöltetlen állás van, ez pedig a duplája annak, mint amennyi négy éve volt.