szerző:
hvg.hu

Mostanáig 21 szerelvény érkezett vissza Oroszországból Budapestre, közülük 19 szállít utasokat.

A BKV Zrt. eddig összesen 98,9 millió euró értékű számlát fizetett ki az orosz Metrovagonmasnak a 3-as metróvonalon közlekedő 16 szerelvény felújításáért és a kapcsolódó szolgáltatásokért, azaz menekítőeszközökért, szimulátorokért és tartalék alkatrészekért – írja a közlekedési cégtől kapott adatokra hivatkozva a Világgazdaság.

Az orosz vállalat a szerződés szerint összesen 37 szerelvényt újít fel, amelyek közül a jövő év második feléig mindegyik visszaérkezik. A projekt költsége legfeljebb 219,2 millió euró.

A felújításon átesett első szerelvények márciusban álltak forgalomba, és az első időkben rengeteg probléma volt velük, gyakran kellett pihentetni őket. Emiatt júniusban Tarlós István főpolgármester – emlékeztet a lap – azt mondta, hogy a hibák miatt a BKV több mint kétmilliárd forint kötbérigénnyel fog élni a gyártóval szemben, erről folynak a jogi egyeztetések. Szeptemberben aztán Tarlós már 2,5 milliárdos kötbérről beszélt.

A BKV most azt közölte, hogy a kötbértárgyalások folyamatban vannak, a végleges összeg azok lezárulta után határozható meg.

Közben úgy tűnik, hogy a metrókkal már nem csak technikai problémák adódnak: fotóink mutatják, hogy a kocsik épp azokon a helyeken színeződtek el, ahol a felújítás előtt rohadtak. A főpolgármester szerint olajfoltok voltak.

Egy korábbi műszaki problémát pedig egy fakocka okozott, íme az akkori Tarlós-magyarázat:

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Itthon

Metrófelújítás: feljelentik az államot a mozgáskorlátozottak

Az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál kezdeményez eljárást a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ). A szervezet szerint a magyar állam, Budapest Főváros Önkormányzata és BKV Zrt. megsérti az egyenlő bánásmód követelményét, amiért a felújítás során csak részlegesen akadálymentesíti a 3-as metrót.