szerző:
hvg.hu

Orbánnak régi álma egy, az OTP mellett létező nagy magyar bank. Az ötletet most újra előhúzhatták a kalapból – Mészáros Lőrinccel együtt.

Érdekes, első hallásra talán furcsa, de mindenképpen elképzelhető sztoriról ír a 24.hu. Ugyanis a lap szerint úgy fest, belevág a kormány egy nagy, állami hátszelű gigabank összerakásába. Egyfelől ez kényszer is, ugyanis a három éve állami tulajdonba vett Budapest Bankot (BB) idén értékesítenie kell a kormánynak a vállalása miatt, írja a lap, azt pedig forrásaik állítják, megindult a mozgolódás.

Az új gigabank létrehozásának egyik előjele lehet, hogy Vida Józsefet, a Takarékbank elnök-vezérigazgatóját beválasztották Mészáros Lőrinc cégbirodalmának központi cége, az Opus Global Zrt. igazgatóságába. Ez azért lehet fontos lépés, mert az új bank minden bizonnyal a takarékszövetekezetek integrációja után létrehozott Takarékbankból nőhet ki. Ezt összevonhatják az állam közelében lévő MKB Bankkal és a már említett Budapest Bankkal.

A 24.hu szerint előkészítő lépés volt az is a választások előtt, amikor „12 takarékszövetkezet topvezetőinek titoktartási kötelezettség mellett kellett nyilatkozatot tennie arról, hogy a következő hónapokban minden tőlük telhetőt megtesznek a projekt sikeréért” – írják. Értesüléseiket hivatalosan senki nem erősítette meg.

A terv titkosságát azonban némileg tompítja, hogy a Mészáros Lőrinc 45 százalékos tulajdonában levő MKB Bank vezérigazgatója, Balog Ádám néhány héttel ezelőtt jelezte, a pénzintézet megfontolja a Budapest Bank megvásárlását, ha az eladósorba kerül. Ráadásul itt van még egy adalék: a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Appennin Office áprilisban megvásárolta a Corvin negyednél található Ü48 Irodaházat, amely az FHB központja.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!