szerző:
hvg.hu

Újabb fővárosi műemlék épület, a Palotanegyedben lévő Károlyi-Csekonics Rezidencia korhű felújítását kezdi el a kormány – írta a napi.hu. A portál szerint az épületet reprezentációs célokra használják majd, és beköltözik a Miniszterelnökség egyik szerve is.

Elkezdődött a Józsefvárosban a Nemzeti Múzeum mögött elhelyezkedő Károlyi-Csekonics Palotaegyüttes felújításának előkészítése – közölte a napi.hu, amely szerint a Miniszterelnökség közbeszerzést írt ki a műemlék épületek állagmegóvó, korhű rekonstrukciójához szükséges tervezési feladatok ellátására.

©

Az épületegyüttes a megépítése óta több építési beavatkozáson, átalakításon esett át, a mostani rekonstrukció célja, hogy visszaállítsák az eredeti, történeti műemlékegyüttes építészeti megjelenítését.

Visszaállítják többek között a Reviczky utcai homlokzatot, a Múzeum utcai bejárati kaput, az ólomüveg ablakokat, az egykori tánctermet és szalont. Esztétikusabb formában újra el kell készíteni a két épületszárnyat elválasztó loggia nyílásainak üvegeit és újragondolni a belső udvar tetejét, az átriumhoz kapcsolódóan pedig egy kiállítóteret és kávézót is ki kell alakítani.

A XIX. század végén épült, bruttó tízezer négyzetméter szintterületű palota tulajdonosa a magyar állam, az elmúlt években a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal használta és üzemeltette. A Reviczky utca 6. szám alatti épületrészben hivatali irodák működtek, a Múzeum utca 17. szám alatti rezidenciaszárny reprezentatív magán és közcélú rendezvényeknek adott otthont.

©

A rekonstrukció után a Múzeum utcai épületrész protokolláris rendezvények, illetve konferenciák, bálok lebonyolítására lenne alkalmas, a Reviczky utcai pedig irodai munkára, oda a Miniszterelnökség egyik szervezeti egysége költözne. A Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalnak december 31-ig ki kell kiköltöznie az épületből.

"A beruházás fő indoka egy olyan reprezentatív események rendezésére alkalmas épületegyüttes létrehozása, amely amellett, hogy megfelel államfői, illetve kormányszintű rendezvények lefolytatására, annak teljes körű háttérszolgáltatását biztosítva, egyúttal bemutatja és megőrzi az egyedi műemléki értékeket, alkalmazza a mai, modern kor technikai vívmányait, századfordulós hangulatban" – idézte a portál a közbeszerzési dokumentációt.

A kormány szeptemberben fogadott el határozatot a felújításról, e szerint az előkészítő feladatokra 2015-ben 55 millió forintot fordíthatnak, a tervezésre pedig a 2016-os költségvetésében 385 millió forintot kell biztosítania Miniszterelnökségnek. A palotafelújítást Katona András személyében miniszteri biztos irányítja, a munkáját kétfős titkárság segíti a Miniszterelnökségen.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!