szerző:
hvg.hu

A 2012-ben lemondott köztársasági elnök 2014-ben vásárolt új otthont feleségével, Schmittné Makray Katalinnal közösen. Drága környéket választottak, de azt nem tudni, mennyiért vették a luxusvillát.

Puccosabbra és valószínűleg nagyobbra cserélte a villáját a volt köztársasági elnök: Schmitt Pál 2014-ben vásárolt pazar erdőszéli villát Solymáron – derítette ki az Átlátszó.

Az oknyomozó portál emlékeztet: sokan találgatták Schmitt Pál 2012-es lemondása után, hova költözik az államfői rezidenciáról, illetve kéri-e majd az államtól, hogy volt köztársasági elnökként biztosítsák a lakhatását.

A volt államfő juttatásaival kapcsolatos szabályokat az új alaptörvénnyel együtt éppen ő írta még alá köztársasági elnökként, és a változások számára kedvezőek voltak. Az új szabályok hatályba lépése előtt csak a hivatali idejüket kitöltő elnökök igényelhettek ugyanis mandátumuk lejárta után állami rezidenciát.

©

Bár Schmitt Pál titkolta annak idején, mégis kiderült, hogy igényelt állami villát, és a vagyonkezelő gőzerővel keresett megfelelő ingatlant számára. Nem sokkal később végül azonban lemondott az állami villáról, az ország gazdasági helyzetére hivatkozva.

Régi, budaligeti otthonukba nem tudtak visszamenni, mert azt kiadták egy külföldi családnak, így az elnöki rezidenciáról pesthidegkúti sorházi lakásukba költöztek.

Az Átlátszó szerint az új, solymári villájuk láthatóan több kategóriával magasabb színvonalú a 320 négyzetméteres, budaligeti otthonuknál, amit azóta eladtak. Egy kicsit messzebb van ugyan a várostól, de természetvédelmi terület mellett, a város fölött helyezkedik el.

Azt nem tudni, mennyibe került a solymári luxusvilla, de egy hasonló luxusház az ingatlanportálok szerint legalább 150-200 millió forintba kerül azon a környéken. A villa tulajdoni lapján 30 millió forintos jelzálog szerepel az OTP Bank javára.