szerző:
Bálint Csaba
Tetszett a cikk?

"A disznótartás már csak egy hobbi" - tudtuk meg az egyik disznóölő csapat tagjától a domaszéki böllérnapon. Bármilyen "deficites" is a disznótartás, a falu testvértelepüléseiről tucatjával érkeznek Katalin napján a böllérek, hogy kioltsák néhány koca életét.

Már reggel hatkor nagy a nyüzsgés a faluban, a disznóvágást ugyanis korán kell kezdeni. Nemcsak az ölésről szól azonban a rendezvény, hanem a hagyományőrzésről is. A domaszéki mulatságon az erdélyi Lövétéről érkezett csapat mellé szegődtünk, akik a régi hagyomány szerint, szalmával perzselik meg a disznót. A perzselés után az állat körül sürgölődők már elkezdik csipegetni a megperzselt bőrt. A sertés még nyers füléből mi is kaptunk egy darabot, amit nem illik visszautasítani.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!