szerző:
Index

A Nemzeti Kulturális Alap miniszteri támogatásával forgatja újra Rockenbauer Pál legendás ismeretterjesztő sorozatát, a Másfél millió lépés Magyarországont Bayer Zsolt, az Echo Tv műsorvezetője és a Magyar Hírlap publicistája. A szakma furcsállja a 35 millió forintos támogatást, mert az NKA a költségvetési zárolások miatt elhalasztotta az ismeretterjesztő filmekre kiírt pályázatokat - írta az Index.

Hónapok óta keringett a hír, hogy Bayer Zsolt újraforgatná a magyar természet- és ismeretterjesztő filmek legnépszerűbbikét az MTV-nek, de hivatalos formában ezt eddig nem sikerült megerősíttetni - írja az Index.

Az MTV egy hónappal ezelőtt azt írta az Index Bayer Zsolt tervével kapcsolatos kérdésére, hogy "a Magyar Televízióban tucatnyi más tervvel együtt valóban itt van egy szinopszis a Másfél millió lépés Magyarországon című sorozat újraforgatásáról. A műsor elkészítéséről azonban az MTV (sem az MTVA, vagy a közmédia-rendszer bármely szereplője) senkivel nem kötött szerződést”.

Bayer Zsolt el nem készült sorozatért is kapott pénzt
A hvg.hu 2005 áprilisában írta meg, hogy a Magyar Televízió csaknem százmillió forintot fizetett ki Bayer Zsolt cégének egy 1997 végén kötött szerződés alapján, amelyben az újságíró és társai két produkció gyártását vállalták az MTV részére. A produkciók azonban sosem készültek el. Bayer akkor elismerte, hogy az egyik el nem készült sorozatért cége kapott pénzt.

A Nemzeti Kulturális Alap honlapján a miniszteri támogatások közé azonban nemrégiben felkerült, hogy áprilisban Réthelyi Miklós miniszter 35 millió forintos támogatást ítélt meg Bayer Zsolt Másfél millió lépés Magyarországon és Lengyelország munkanéven futó sorozattervére, amit az MTV befogadói nyilatkozattal támogatott.

Bayer Zsolt az Indexnek úgy nyilatkozott, a Magyarországon készülő 14 részes és a Lengyelországot bemutató 20 részes sorozatra megállapított 35 millió forintos állami támogatáson kívül az OTP-től is kapott még 8,5 millió forintos szponzori pénzt a terveire, ami nagyjából azt jelenti, hogy 21-22 millió forint jut egy-egy filmre. Az Inde által megkérdezett producerek szerint ennyi pénzből nehéz jó minőségű szériákat forgatni.

Bayer ezzel szemben úgy véli, kis költségvetésű úti- és ismeretterjesztő filmjeivel már bizonyított, a minőség miatt nem kell aggódni. Sokak szerint nem is az a kérdés, hogy elegendő-e ez az összeg, mivel "mindent le lehet forgatni egymillióból és százmillióból is", hanem az, hogy miért pont Bayer Zsolt, a Fidesz alapító tagja kapott miniszteri keretből támogatást a sorozatra.

Tóth Zsolt Marcell természet- és ismeretterjesztő filmeket készítő rendező szerint az ilyen döntések alapozhatják meg azt az elméletet, hogy ma Magyarországon nem indulnak egyenlő eséllyel a rendezők. Azt mondta, tavaly október óta egyetlen ismeretterjesztő filmre sem osztottak ki állami támogatást, mivel az azóta megszüntetett MMKA visszavonta, az NKA pedig a költségvetési zárolások miatt elhalasztotta a meghirdetett pályázatokat. A támogatások elmaradása miatt rengeteg forgatás leállt, és senki nem tudja, mikor kezdődhetnek újra.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!