szerző:
Tossenberger Adél

Vasárnap népszavazást tartanak Józsefvárosban a hajléktalanokat érintő három kérdésben. A polgármester attól tart, ha ők nem szorítják ki a fedél nélkülieket, akkor a fedél nélküliek szorítják ki őket. A civilek szerint viszont értelmetlen és embertelen kérdéseket tesznek fel a lakosságnak. A téma megosztja a kerületet, kampány, ellenkampány. Közhangulat a népszavazás előtt.

„3 nem a fideszes kiskirályra”, „az államterror szemétbe dobja a szegényeket”, „most vizsgázol lelkiismeretből” – javában folyik a kampány a Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester által vasárnapra szervezett népszavazás ellen, amely elűzné a kerületből a hajléktalanokat. A helyi jegyző a feliratokat látva feljelentést is tett rongálás miatt. A helyszínen tájékozódtunk, ki mit gondol a kezdeményezésről.

„Ez a Kocsis Máté életveszély lett” – mondja egy idős férfi a Menhely Alapítvány Vajdahunyad utcai idősek otthonában. Úgy gondolja, van igazság abban, amit a VIII. kerület fideszes polgármestere mond, vagyis hogy a hajléktalanok lelakják a kerületet, szerinte azonban nem lehet ilyen egyoldalúan megoldani ezt a problémát, főleg nem pénz nélkül.

Intenzív ellenkampány
©

Néhány sarokkal arrébb, a Rökk Szilárd utcai könyvesbolt előtt már az egyik eladó panaszkodik az elviselhetetlen szagra: „Ez nem egy vécé, ez egy város, könyvesbolttal, kávézóval. Nagyon kellemetlen, hogy az utcán ilyen középkori állapotok uralkodnak. Itt szokott aludni a bolt előtt egy bácsi, akit nagyon tisztelek, de a dolgát is itt végzi, és én nem tudom őt hazavinni. Minden nap takarítunk az üzlet előtt, de csak hogy ne hányjuk össze magunkat.” A hölgy mégis értelmetlennek tartja a népszavazást, szerinte a változáshoz pénz és jóakarat kell, nem a nép véleménye.

Közvécéből kocsma

Ahhoz, hogy a hajléktalanok vécéként használják az utcát, rögtön hozzászól Karcsi is, aki korábban fedél nélkül élt, most pedig egy úgynevezett szívességi házban lakik másik öt társával. A magántulajdonban lévő lakásba házfoglalóként költöztek be, de mivel „elhajtják a drogosokat, tolvajokat és alkoholistákat”, amíg a tulajdonos nem tud túladni az ingatlanon, maradhatnak.

A népszavazás kérdései

Támogatja-e Ön, hogy hatályban maradjon Józsefváros képviselő-testületének kukázást tiltó rendelete?
Támogatja-e Ön, hogy Józsefváros képviselő-testülete rendeletben tiltsa meg Józsefvárosban a közterületen történő életvitelszerű lakhatást?
Támogatja-e Ön, hogy Józsefváros polgármestere még az idei évben tárgyalásokat folytasson a Fővárosi Önkormányzat vezetésével a hajléktalanellátás színvonalának emelése és a kerület – hajléktalanokkal kapcsolatos – tehermentesítése érdekében?

Karcsi az egyik szervezője a fővárosban zajló vécékampánynak és aláírásgyűjtésnek, amellyel azt akarják elérni, hogy több köztéri vécé legyen Budapesten. Józsefvárosban jelenleg három ilyen van, de mindegyik fizetős. Karcsi azt mondja, a Nagykörúton például legtöbbször kocsmát vagy raktárt alakítottak ki az egykori vécékből.

Hat rendőr egy hajléktalan ellen

A helyi lakosokat is próbáljuk kifaggatni, elmennek-e vasárnap szavazni, de kevesen vállalják a véleményüket. Az egyik nyugdíjas korú férfi a „békebeli kommunizmussal” példálózik, szerinte akkor jobb volt a helyzet, és egy szerelmespár nyugodtan kimehetett a Margitszigetre éjszaka is andalogni, amire ma már esélye sincs, mert minden padon alszik valaki. Igaz, a sziget Nem a VIII. kerületben van.

Kevés a férőhely
©

Bene Géza, aki 10 éve hajléktalan, és most egy foglalt házban él, egészen más történetet mesél a Margitszigetről: „amikor ott laktam, üvegezésből éltem. Egyszer hat rendőr fogott közre, hogy igazoltassanak, miközben a mellettem petárdázó fiatalokra rá sem szóltak.” Géza csak annyit szeretne, ha a hatóságok egyenlően bírálnának el minden embert, és nem diszkriminálnák a hajléktalanokat.

Mintha a csókolózást tiltanák meg

A Civil Összefogás, amely egy a népszavazás elleni tiltakozásul alakult ellátó intézményeket, szociális munkásokat és hajléktalan embereket tömörítő csoport, többször, több fórumon kifejtette már, miért „embertelen, értelmetlen, és félrevezető” a népszavazás. Szerintük a kukázás és az utcán alvás megszüntetésének semmi értelme, olyan, mintha a csókolózást vagy a kutyasétáltatást akarnák megtiltani, a népszavazáson feltett kérdések viszont veszélyes folyamatokat indíthatnak el. „Vajon legközelebb melyik társadalmi csoport jelenlétét nyilvánítják nemkívánatossá?” – teszik fel a kérdést.

Szeretnék elérni, hogy az emberek tisztán lássanak, ezért minél több helyen igyekeznek elmondani, hogy Józsefvárosnak nem jelent kirívó anyagi terhet a hajléktalan-ellátás: amíg erre a területre 700 ezer forintot költenek évente, addig kilakoltatásokra 7 milliót. Az aktivisták szerint a kerület a nappali melegedők fenntartását sem finanszírozza, holott ez törvényi kötelezettsége lenne.

Úgy vélik, azért alszik ennyi ember az utcán, mert nagyon kevés olyan lakás van, amely a szegények számára is megfizethető, pedig tudomásuk szerint 500 önkormányzati bérlakás áll üresen a kerületben, amelyek fenntartása 25 millió forintba kerül, a népszavazás megszervezésére pedig csaknem 30 millió forintot költött az önkormányzat.

A neten követik az eseményeket az idősek otthonában
©

Kocsis Máténak azt javasolják, hatalmát ne a hajléktalanok üldözésére használja, hanem parlamenti képviselőként kezdeményezze a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalását, illetve átfogó hajléktalan- és lakásügyi stratégia kidolgozását.

Gettók, prostik, bűnözés

Tarlós István főpolgármester teljes mellbedobással támogatja Kocsisék kérdéseit. Kocsis Máté polgármester azért döntött úgy, hogy lépni kell, mert szerinte a gettósodáson, a bűnözésen és a prostitúción kívül a hajléktalanság a kerület negyedik legégetőbb problémája, fővárosi szinten pedig e téren ők végzik a munka dandárját. A civilek azt mondják, azért koncentrálódik a VIII. kerületben a hajléktalan-ellátás egyötöde, mert ott tudnak a legolcsóbban ingatlant bérelni az érintett szervezetek.

Kocsis viszont úgy gondolja, a hajléktalanság nem pénzügyi, hanem elvi kérdés, mert a kerületben élőknek csak kis százaléka józsefvárosi születésű, a legtöbben csak bevándoroltak oda. „Az országban nemcsak hajléktalanok vannak, hanem otthonnal rendelkező, normális, polgári életet élő családok is, és utóbbiak jelentik a társadalom döntő többségét. Elszabadultak a közterületi viszonyok, de nem hagyhatjuk, hogy tovább fajuljon a helyzet. Ha nem szorítjuk ki a hajléktalanokat, akkor ők szorítják ki a józsefvárosiakat” – fejtette ki korábban.

A polgármesternek arra is van magyarázata, miért nem helyezik el a hajléktalanokat az üresen álló önkormányzati lakásokban: „abban nem vagyok partner, hogy jól működő társasházi közösségekbe olyan hajléktalanokat költöztessünk, akik nem tudják betartani a közösségi együttélés szabályait”. Bene Géza fedél nélküli szerint viszont egyszerű a képlet: ha valaki kap lakást, már nem hajléktalan, a lakóközösségnek pedig nem kell ismernie a múltjukat.

"Vegetálnak"
©

Az ellenzék is megosztott

Komássy Ákos, a VIII. kerületi MSZP elnöke a fideszes polgármesterrel szemben azt mondja: a kezdeményezés „szegényüldöző és elhibázott”, „egy gyűlöletkeltő kampányt gerjesztő népszavazást kiírni pedig felelőtlen populizmus”. Azt a szocialista politikus is elismeri, hogy a hajléktalan-ellátás ötöde Józsefvárosban van, amely aránytalanul sok fedél nélkülit vonz a kerületbe, szerinte azonban ennek a problémának a megoldásához „nem visz közelebb a kirekesztés, a megbélyegzés, és az erőszak”. Ehelyett országos és fővárosi segítségre lenne szükség, a problémának kerületi szinten nincs jó megoldása, Komássy ezért el sem megy a népszavazásra.

Az LMP szerint egyszerű hangulatkeltés folyik, amely lejáratja a részvételi demokráciát. A kérdések manipulatívak és demagógok, egy évtizedek alatt kialakult problémára pedig nincs gyors megoldás.

Egészen mást gondol minderről a Jobbik, ők egy markáns Wass Albert-idézetet találtak a legmegfelelőbbnek véleményük érzékeltetésére: „Mi csak annyit tehetünk, hogy elfogadjuk őket úgy, ahogy vannak és megpróbáljuk elfeledni őket, mint ahogy az ember megfeledkezni próbál egy benőtt körömről,  vagy egy szemölcsről a nyakán, ami egyszerűen ott van, akár tetszik nekünk, akár nem, és meg kell tanuljunk élni vele.”

A polgármester a három igen mellett kampányol, míg a hajléktalanok azt kérik, menjenek el az emberek vasárnap szavazni, és ikszeljenek be három nemet.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Itthon

"Pintér üres épületekben őriztetné a hajléktalanokat"

A Menhely Alapítvány vezetője szerint lehetetlen kezelni a hajléktalanság problémáit rendészeti módszerekkel. Győri Péter a hajléktalanok elzárásáról és őriztetéséről szóló tervezetről a mindennapi.hu-nak adott interjúban beszélt.

MTI Itthon

Pintér: nem hagyhatjuk, hogy a hajléktalanok önálló törvények között éljenek

Pintér Sándor belügyminiszter szerint nem sajátíthatja ki magának a közterületeket egyetlen csoport sem. A tárcavezető a józsefvárosi helyi népszavazás kapcsán tartott pénteki sajtótájékoztatón azt mondta: az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy nem volt megfelelő a hajléktalankérdés kezelése, az érintettek az ellátás reményében egyre inkább a főváros felé fordultak, létszámuk jelentősen emelkedett. Civil szervezetek szerint ugyanakkor a népszavazási kérdések embertelenek és félrevezetőek.

Tossenberger Adél Itthon

„A kormánnyal szemben a büdös életben nem leszünk erősebbek"

A tizenkét meghívott képviselőből egy sem ment el a Gödörbe arra a közmeghallgatásra, amit a Város Mindenkié Csoport szervezett a kormány hajléktalanokkal kapcsolatos előterjesztéséről. A fedél nélküliek szívesen látják őket a kispesti erdőben is, ahol laknak.

MTI Itthon

Civilek: embertelenek és félrevezetőek a józsefvárosi népszavazási kérdések

A józsefvárosi népszavazás ellen tiltakozó civil szervezetek szerint a vasárnapi, hajléktalanokkal kapcsolatos referendum kérdései embertelenek, értelmetlenek és félrevezetőek. A Szeptember 25 Civil Összefogás elnevezésű szövetség pénteki budapesti sajtótájékoztatóján ezért arra buzdították a VIII. kerületieket, szavazzanak mindhárom kérdésre nemmel.