„Főbenjáró bűn”: Schmitt a mai rendszeren nem csúszna át

2012. január 12., csütörtök, 18:32 • Utolsó frissítés: 2012. január 13., péntek, 08:38
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ;

Ha száz százalékosan beigazolódna, hogy Schmitt Pál valóban plagizált doktori disszertációjának megírásakor, ma szakdolgozatként sem menne át a rendszeren az írása: a megrovástól a kicsapásig több verzióval is számolhatna. Bár nem mindenhol veszik egyformán szigorúan a helyesírási hibákat a diplomamunkáknál, egyes felsőoktatási intézményekben nagy valószínűséggel e rostán sem csúszna át az államfő.

Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével – derítette ki a hvg.hu. A dolgozat a doktori disszertáció alapvető követelményeinek sem felel meg, mégis summa cum laude minősítést kapott. Tapasztalt konzulenseket kérdeztünk arról, mivel kell szembenéznie egy hallgatónak, ha a szakdolgozatánál felmerül a plágium gyanúja.

A plagizálás az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézeténél „főbenjáró bűnnek számít, és nagyon komolyan vesszük: már a sima szemináriumi dolgozatokat is ellenőrizzük egy belső szoftverrel” – mondta a hvg.hu-nak Hammer Ferenc egyetemi adjunktus. „Még így is minden félévben megbukik valaki plagizálás miatt” – tette hozzá.

Legyen szó egyetlen bekezdés jelöletlen átvételéről vagy valaki más teljes dolgozatának a beadásáról, a hallgatónak újra fel kell vennie a tantárgyat, de az is előfordulhat, hogy az illető nem folytathatja a tanulmányait – ismertette irányelveiket Hammer.

A dolgozatokban egyértelműen fel kell tüntetni a felhasznált forrásokat, a szó szerinti idézeteket idézőjellel kell jelölni, de egy másik szöveg megállapításainak átfogalmazása sem mentesít a forrás feltüntetése alól. Nem elegendő a forrásul használt művek felsorolása a dolgozat végén: mindig fel kell tüntetni az adott idézet vagy kölcsönvett gondolat pontos lelőhelyét – magyarázta lapunknak az egyetemi oktató.

Schmitt Pál a Semmelweis Egyetem évnyitóján - kattintson képes összefoglalónkért!

Fotó:

Ma már nem csúszna át

A plagizálás kérdését a Budapesti Corvinus Egyetemen is szigorúan veszik, s bár kurzusdolgozatoknál nagyobb számban fordul elő ez a jelenség, a szakdolgozatok szintjén már igen ritka, mert nagyon erős a szakszeminárium-vezetői kontroll – mondta a hvg.hu-nak Urbán Ágnes, az egyetem adjunktusa. Ha mégis felmerül ez a probléma, fegyelmi eljárás indul az érintett hallgató ellen.

A Gazdálkodástudományi Karon a fegyelmi ügyek 90 százaléka, vizsgaidőszakonként nagyjából 6-8 eset a plagizálásról szól – mondta a hvg.hu-nak Balásházy Mária egyetemi docens, aki tagja a fegyelmi bizottságnak is. Ez annak ellenére is előfordul, hogy a kérdésről a fegyelmi és kártérítési szabályzat, az etikai kódex, illetve a tanulmányi és vizsgaszabályzat is rendelkezik.

A plagizálást büntetés nélkül soha nem ússza meg a hallgató – tette hozzá Balásházy, aki szerint ilyenkor a felsőoktatási törvénnyel összhangban a lehetséges szankciók között szerepel a megrovás, a szigorú megrovás, bizonyos juttatások és kedvezmények elvétele, a tanulmányoktól való eltiltás maximum két félévre, illetve az intézményből való kizárás. A doktori iskola esetében még nagyobb a szigor: ott mindenképpen kizárják a plagizálót.

Urbán Ágnes azt is hozzátette: nem mindig van tisztességtelen szándék egy-egy átvett bekezdés mögött (lehet, hogy csak nem elég felkészült vagy tapasztalt a szakdolgozó), de ha valaki egy teljes fejezetet bemásol, akkor már nehezebb jóhiszeműséget feltételezni. Az mindenképpen a szakszeminárium-vezető felelőssége, hogy a szakdolgozó tisztában legyen a szabályokkal és legyen számára egyértelmű, hogy mi minősül plágiumnak.

Bár nem lehet a mostani szabályokból kiindulni, ma már nehéz elképzelni, hogy átmenjen a rendszeren egy ilyen dolgozat – magyarázta Urbán, aki szerint ma már a felsőoktatási intézmények sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a plágium kiszűrésére, mint korábban.

A konzulens is nyilatkozik

A Kaposvári Egyetemen két éve vezették be azt a gyakorlatot, hogy elektronikus formában is be kell adni az elkészült szakdolgozatokat – mondta a hvg.hu-nak Lehőcz Gábor oktatási igazgató. Azért, hogy kizárják a plágium gyanúját, a leadott dolgozatokat szúrópróbaszerűen ellenőrzik egy szoftver segítségével. Emellett a hallgatónak és a konzulensnek is írásban kell nyilatkoznia arról, hogy a dolgozat megfelel a plágiumellenes előírásoknak.

Lehőcz szerint náluk arra még nem volt példa, hogy a többszörös szűrő után valaki plagizált volna diplomamunkájában, ha azonban ez megtörténne, az a diploma visszavonásával járhat.

Schmitt Pál Törökországban

Fotó:

A Pécsi Tudományegyetemen 2010 júniusától él az a szabály, hogy ha a hallgató szakdolgozatában megsérti a nemzetközi szerzői jogi normákat, akkor a diplomamunkája elégtelen – mondta lapunknak Gerner Zsuzsa dékánhelyettes. A hallgatóknak ezért Pécsett is írásban kell nyilatkozniuk arról, hogy dolgozatuk saját, önálló munka, a nyilatkozat pedig azt is tartalmazza, mi minősül plágiumnak.

Gerner azt mondja, náluk nem gyakori a plagizált diplomamunka, mert a konzulensek még leadás előtt kiszűrik az ilyen problémákat, de ha mégis előfordul, a hallgatók gyakorlatilag egy évet csúsznak, hiszen a dolgozat leadása előtt két féléven át kell járniuk szakdolgozati szakszemináriumra.

Az a fránya helyesírás

Schmitt Pálnak a disszertáció megírásakor a helyesírással is meggyűlt a baja: a labdarúgás szót rendszerint rövid u-val írta, de a rövid vagy hosszú ékezetes betűk egyébként is sok gondot okoztak, rendszeresen felbukkan például a „kűzdősport”, a „vizilabda”, a „bírkózás”, de ugyanígy problémát okoztak az egybe- és különírás egyszerűbb esetei is („résztvesz” vagy „szervező bizottság”). Épp ezért arra is rákérdeztünk, ma mennyire figyelnek oda a szakdolgozatok esetében az ilyen jellegű hibákra.

A Budapesti Kommunikációs Főiskolán nagy a szigor: tizenöt nyelvhelyességi, illetve helyesírási hiba esetén már elégtelen a dolgozat, és ezt nagyon komolyan veszik. A Corvinus tapasztalatai szerint az elmúlt időszakban nem volt vállalhatatlan számú klasszikus helyesírási hiba a szakdolgozatokban, ezen persze sokat segít, hogy a Word hatékonyan javít – mondta Urbán Ágnes, aki óvatosan bánik ezzel a kérdéssel. Ha nagyon kirívó a hibák száma, akkor mindenképpen szólok, de ha egy dolgozatban sok az elütés, felmerül, hogy a szerző nem diszlexiás-e – magyarázta lapunknak az adjunktus.

Pécsett szakonként változik, hogyan súlyozzák a helyesírási hibákat a szakdolgozatokban, de a magyar nyelvű munkáknál az emeltszintű érettségi kritériumrendszerét használják, egy adott hibahatár felett pedig el is utasíthatnak emiatt egy diplomamunkát – mondta lapunknak Gerner Zsuzsa.

Bár erre nincs egzakt szabályrendszer, az irányelvek pedig karonként eltérnek, a dolgozatok elbírálásakor a Kaposvári Egyetemen is figyelembe veszik a formai, helyesírási szempontokat is.

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés
6 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2012. január 15., 01:16 akril6580

oregtitan
Nem hány bőrt, hanem a vizeslepedőt kell lehúzni a csalókról és minden csalásról, lopásról.
Közérdek, mert különben mindent ellep a mocsár. Nem az az érdeked, hogy mindent beterítsen, ugye?

2012. január 12., 20:53 Sör Has

Tényleg? Helyesírási hibák voltak benne? Tán csak nem kézzel írta a diplomamunkáját?!! Már ez sem igaz, mert nem is lehetett. Le kellett gépeltetni, ha jól emléxem oldalanként 50 Ft volt az ára. Kb ennyi az egész cikk valóságtartalma. Szerintem.

2012. január 12., 19:52 gopa

Lehet, hogy Schmitt "bizonyos tereken" hagy maga után kívánni valót, legtöbb farok mszp-s a popsiját sem nyalhatná ki annyit sem ér.

2012. január 12., 19:47 SlyZero

Nem azért, de a konzultációt pont arra találták ki, hogy a végeredmény megfeleljen a formakövetelményeknek, szóval a védésig még csak el se juthatna, ha, teszem azt, tele van helyesírási hibákkal.

2012. január 12., 19:09 Tragedia

oregtitan
Ne röhögtesd magad! Paja érzi a jószélt! Ha itt demokrácia volna, annak a KE lakosztály disznói örülnének a legjobban, mert már üres lenne az elnöki kaszárnya, és újra dagonyázhatnának a szerencsétlenek.
PS: elég sz@r verseket írsz!

További 1 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


„Főbenjáró bűn”: Schmitt a mai rendszeren nem csúszna át
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X