Papcsák adóügyi csavara: amit támadott, most kiterjesztve bevezeti

2012. február 03., péntek, 12:30 • Utolsó frissítés: 2012. február 03., péntek, 12:53
Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

Két éve még ellenezte Papcsák Ferenc zuglói polgármester, akkor még a kerület Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjelöltjeként, hogy a lakosságra plusz terheket vessenek ki. Ma már az önkormányzat nehéz anyagi helyzetére hivatkozva magyarázza, idéntől miért kénytelenek a helyiek lakásuk után adót fizetni.

„Az önkormányzat gazdálkodása rendkívül nagy forráshiánnyal küzd, ezért minden olyan lehetőséget meg kell ragadni, amely a bevételek növelését lehetővé teszi” – közölte Papcsák Ferenc, Zugló fideszes polgármestere a HVG-vel idén januárban. Mintegy 80 millió forintos plusz bevételre számítanának azoktól, akik nem életvitelszerűen laknak a XIV. kerületben. Építményadót vállalkozásokra és azokra vetnek ki, akiknek van ugyan lakásuk Zuglóban, de nem ott élnek. Ezt az adónemet eddig nem kellett fizetni, bár az érintetteknek kötelező volt az erről szóló bevallást elkészíteniük.

Azon lakások után, amelyekre építményadót nem fizetnek, idén január 1-jével kommunális adót kell leróni. Ennek indokaként az önkormányzat honlapján a forráshiányt, illetve a bevételkiesést jelöli meg. A zuglói kommunális adó a maga nemében Budapesten a legdrágábbnak számít. Engedményt – harminc százalék elengedését – csak a nyugdíjasok és a legalább három kiskorú gyermeket nevelő nagycsaládosok kapnak. A kommunális adóról szóló kötelező adóbevallást a magánszemélyeknek február 29-ig kell benyújtani. Arra, aki nem készít adóbevallást, kétszázezer forintos büntetést szabhat ki az önkormányzat.

Papcsák Ferenc. Nő az orra?

Fotó:

Ellenzékben minden más volt

Két évvel ezelőtt Papcsák Ferenc, mint a XIV. kerület fideszes országgyűlési képviselőjelöltje még nem érezte fontosnak, hogy az anyagilag szűkös helyzetben lévő önkormányzat bevételei megnőjenek. Az építményadó bevezetése után olyan hirdetést jelentetett meg a Zuglói Lapokban, amely szerint a Fidesznek köszönhetően eltörölték az építményadót, be sem kell vallani. A Helyi Témának pedig a következő nyilatkozatot adta: „A határozott kiállásnak és tiltakozásoknak köszönhetően több ezer családot sikerült megmentenünk Zugló balliberális vezetésének kalandor akciójától (...) a vagyonadó végleges eltörlésével azonban meg kell várni az új polgári kormány megalakulását.”

Úgy látszik, két év alatt Papcsák Ferenc álláspontja megváltozott, mert a kommunális adóval kapcsolatban kiadott tájékoztatásban már arról ír, hogy közös áldozatvállalásra van szükség az önkormányzat és a helyi közösség részéről egyaránt, hogy „a közszolgáltatásokat minél magasabb színvonalon tegyük elérhetővé a kerület lakosai számára”. Az építményadó után az idén január 1-jével bevezetendő kommunális adóból befolyó összeget a polgármester ígérete szerint az önkormányzat elkülönített számlán kezeli és kizárólag a kerület fejlesztésére, korszerűsítésére fordítja, amiről minden évben elszámolnak a lakosoknak.

"Külön számlán fogjuk kezelni és mindenki által átlátható lesz a felhasználása a kommunális adóból befolyó bevételeknek" - mondta Papcsák Ferenc a hvg.hu-nak is. Ebből az adónemből és az építményadóból mintegy 800 millió forintos bevételre számítanak, amiből tudják finanszírozni az önkormányzat intézményeinek fenntartását és a fejleszéseket. Papcsák hozzátette, hogy ez a bevétel pótolni fogja az iparűzési adóból kieső összeget. Azért is kényszerültek a két adónem bevezetésére, mert a tervezett kötvénykibocsátás lekerült a napirendről - jegyezte meg a polgármester.

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés
12 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2012. május 21., 16:40 Hunor Béla

Nem igaz Egy 34 m2-es lakás Éves építmény adója 39440FT szoba konyha, ezt a rablást egy 70 éves embernél követik el, de a fiatalokat sem kímélik.Gratulálok rohanok FIDESZ rajongóvá váni!
Üdvözlet minden Fideszesnk: Hunor Béla

2012. február 28., 23:15 Turcsán Rita

Nem tudom meddig lehet a tisztességgel dolgozó emberekről "lehúzni a bőrt", de lassan több rezsit fizetünk, mint az "éhbérünk"!!!!
A kommunális adó se a milliomosokat teszi tönkre, hanem a napi gondokkal küzdő, stresszben élő, (ha van munkája) dolgozó kisemberekét!!!
Rengeteg juttatást, bért megnyirbáltak, sokunknak több a kiadása, mint a bevétele....és az arcátlan, bűnöző milliomosok (tisztelet a kivételnek) vígan élnek, osztozkodnak. Ilyen világban "élünk" Zuglóban is!!!....

2012. február 4., 22:59 Gyémánt

Egy hazug ,sunyi alak,minden szava hazugság! Azzal már nem törődik,hogy csináljon is valami hasznosat Zuglóban,vannak olyan részei Zuglónak,amelyek lakott területek,és még leaszfaltozva sincsenek,és nincs közvilágítás sem,XIX.századi állapotok vannak.Ezzel viszont nem törődik az Önkormányzat 20 éve,annak ellenére,hogy jogszabályi kötelessége lenne,az adót bezzeg ki tudták vetni!Undorító!

2012. február 4., 18:45 enoci

Papcsák egy baktalórántházi paraszt, nem is Zuglóban lakik, takarodjon ahova való!

2012. február 4., 13:17 Véncsont

Ez biztosan álhír! Megnyugtatóbb lenne ha a Magyar Nemzetben olvashatnánk. Kizárt, hogy ez a liberális agyrém Zuglóban, a kiváló polgármester regnálása alatt bevezetésre kerüljön. Ez valami gyurcsányista rágalom lehet, nehogy már még ebadó is legyen!

További 7 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Papcsák adóügyi csavara: amit támadott, most kiterjesztve bevezeti
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X