szerző:
hvg.hu

Két éve még ellenezte Papcsák Ferenc zuglói polgármester, akkor még a kerület Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjelöltjeként, hogy a lakosságra plusz terheket vessenek ki. Ma már az önkormányzat nehéz anyagi helyzetére hivatkozva magyarázza, idéntől miért kénytelenek a helyiek lakásuk után adót fizetni.

„Az önkormányzat gazdálkodása rendkívül nagy forráshiánnyal küzd, ezért minden olyan lehetőséget meg kell ragadni, amely a bevételek növelését lehetővé teszi” – közölte Papcsák Ferenc, Zugló fideszes polgármestere a HVG-vel idén januárban. Mintegy 80 millió forintos plusz bevételre számítanának azoktól, akik nem életvitelszerűen laknak a XIV. kerületben. Építményadót vállalkozásokra és azokra vetnek ki, akiknek van ugyan lakásuk Zuglóban, de nem ott élnek. Ezt az adónemet eddig nem kellett fizetni, bár az érintetteknek kötelező volt az erről szóló bevallást elkészíteniük.

Azon lakások után, amelyekre építményadót nem fizetnek, idén január 1-jével kommunális adót kell leróni. Ennek indokaként az önkormányzat honlapján a forráshiányt, illetve a bevételkiesést jelöli meg. A zuglói kommunális adó a maga nemében Budapesten a legdrágábbnak számít. Engedményt – harminc százalék elengedését – csak a nyugdíjasok és a legalább három kiskorú gyermeket nevelő nagycsaládosok kapnak. A kommunális adóról szóló kötelező adóbevallást a magánszemélyeknek február 29-ig kell benyújtani. Arra, aki nem készít adóbevallást, kétszázezer forintos büntetést szabhat ki az önkormányzat.

Papcsák Ferenc. Nő az orra?
©

Ellenzékben minden más volt

Két évvel ezelőtt Papcsák Ferenc, mint a XIV. kerület fideszes országgyűlési képviselőjelöltje még nem érezte fontosnak, hogy az anyagilag szűkös helyzetben lévő önkormányzat bevételei megnőjenek. Az építményadó bevezetése után olyan hirdetést jelentetett meg a Zuglói Lapokban, amely szerint a Fidesznek köszönhetően eltörölték az építményadót, be sem kell vallani. A Helyi Témának pedig a következő nyilatkozatot adta: „A határozott kiállásnak és tiltakozásoknak köszönhetően több ezer családot sikerült megmentenünk Zugló balliberális vezetésének kalandor akciójától (...) a vagyonadó végleges eltörlésével azonban meg kell várni az új polgári kormány megalakulását.”

Úgy látszik, két év alatt Papcsák Ferenc álláspontja megváltozott, mert a kommunális adóval kapcsolatban kiadott tájékoztatásban már arról ír, hogy közös áldozatvállalásra van szükség az önkormányzat és a helyi közösség részéről egyaránt, hogy „a közszolgáltatásokat minél magasabb színvonalon tegyük elérhetővé a kerület lakosai számára”. Az építményadó után az idén január 1-jével bevezetendő kommunális adóból befolyó összeget a polgármester ígérete szerint az önkormányzat elkülönített számlán kezeli és kizárólag a kerület fejlesztésére, korszerűsítésére fordítja, amiről minden évben elszámolnak a lakosoknak.

"Külön számlán fogjuk kezelni és mindenki által átlátható lesz a felhasználása a kommunális adóból befolyó bevételeknek" - mondta Papcsák Ferenc a hvg.hu-nak is. Ebből az adónemből és az építményadóból mintegy 800 millió forintos bevételre számítanak, amiből tudják finanszírozni az önkormányzat intézményeinek fenntartását és a fejleszéseket. Papcsák hozzátette, hogy ez a bevétel pótolni fogja az iparűzési adóból kieső összeget. Azért is kényszerültek a két adónem bevezetésére, mert a tervezett kötvénykibocsátás lekerült a napirendről - jegyezte meg a polgármester.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Csikász Brigitta Itthon

Rejtélyes büdzséterv: már vizsgálódnak Papcsákék

Furcsa kötelék van az egymástól kétszáz kilométerre fekvő Zugló és Pécs vezetői között: a két önkormányzat szinte szó szerint azonos költségvetési tervezetet készített. A jelenségre egyelőre nincs magyarázat. Viszont mindkét településen feltűnt ugyanaz a könyvvizsgáló cég, amely Zuglóban van bejegyezve és korábban a pécsi pénzügyeket világította át. Miközben a pécsi jegyző állítja, hogy a büdzsé a hivataluk szellemi terméke, Zuglóban vizsgálat indult az ügyben.

Csikász Brigitta Itthon

Papcsák kicselezné Matolcsyékat - sokmilliárdos zuglói kötvénykibocsátás

Az újpesti önkormányzat után most a zuglói készül jelentős mértékű, 5,5 milliárd forintos kötvénykibocsátásra. Erről csütörtökön határoznak a XIV. kerületi képviselők. Ezzel Zugló adósságállománya 14 milliárd forintra nőhet. Várnai László helyi LMP-s politikus szerint a kötvénykibocsátás valós célja az évi 1,5-2 milliárdos működési hiány betömése.

MTI Itthon

Papcsák: indokolatlanul kaptak kedvezményeket zuglói bérlők

Az előző szocialista - szabad demokrata zuglói kerületvezetés idején számos alkalommal kötött az önkormányzat indokolatlanul kedvezményes ingatlanbérleti szerződéseket - mondta a XIV. kerület polgármestere. Papcsák Ferenc (Fidesz-KDNP) csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte: a kedvezmények miatt az önkormányzat évente mintegy 1,6 milliárd forint bevételi forrástól esik el.

Csikász Brigitta Itthon

Így büntet Papcsák Ferenc? Leváltották Harrach fiát Zuglóban

Elhalasztotta az 5,5 milliárd forintos kötvénykibocsátásról szóló döntést csütörtök délutáni ülésén Zugló képviselő-testülete – értesült a hvg.hu. Az indok az volt tudomásunk szerint, hogy "nem minden képviselő értette meg a kötvénykibocsátás jelentőségét". Így a XIV. kerületi Fidesz-KDNP-t vezető Harrach Péter sem, aki ellene volt a "kerület eladósításának". Az ellenzék szerint ennek köszönhető leváltása, Harrach viszont ezt cáfolja.

hvg.hu Itthon

Papcsák sarca: a WC-papíron spórolnak a zuglói bölcsődék

10 százalékos tartalékképzésre kötelezte a kerület oktatási intézményeit a zuglói költségvetési rendelet, most pedig megpróbálják behajtani az iskolákon, óvodákon és bölcsődéken a körülbelül egymilliárd forintnyi összeget - írja a Magyar Narancs csütörtöki száma. A lap szerint a Papcsák Ferenc fideszes polgármester vezette önkormányzat az oktatás megsarcolásával akarja betömni a sikertelen ingatlaneladás miatti költségvetési lyukat.

hvg.hu Itthon

Papcsák nem válaszolt, majd üzent: "az ajtóm mindenki előtt nyitva áll"

A mai napig nem kapott választ a zuglói ellenzék arra a kérdésre, hogy az év eleji, százmilliós nagyságrendű értékpapírügyletre a kerület polgármestere, Papcsák Ferenc személyesen adta-e hozzájárulását, és vállalt-e valamilyen kötelezettséget. Az ügyletet véghezvivő Zuglói Eszközkezelő Kft. dokumentuma szerint az ötvenmillió forint feletti kötelezettségvállalásban a polgármester dönt. Papcsák Ferenc azt mondta, a döntések mindig bejárják a hivatalos utat, de az év eleji óta ilyen nagy ügylet nem köttetett.