szerző:
Orcifalvi Anna Nóra

Annak ellenére tett földönfutóvá több embert a IX. kerületi önkormányzat cége, hogy az ombudsman már kimondta: jogtalan lerombolni a hajléktalanok külterületeken épített kunyhóit. A cég nem válaszolt a hvg.hu kérdéseire.

Kedden a Ferencvárosi Önkormányzat egyik szervezete, a FESZOFE Kft. a Határ út menti erdős területen előzetes bejelentés nélkül lerombolt két kunyhót, ezzel három embert téve fedél nélkülivé. További négy lakót is felszólítottak, hogy órákon belül hagyják el ideiglenes otthonaikat, A Város Mindenkié szervezet szerint az eljárás jogszerűtlen volt. A hajléktalanok kunyhóinak elbontása a megfelelő közigazgatási eljárás nélkül jogszerűtlen. Legalábbis a tavaly októberi zuglói bontásokról ezt állapította meg az ombudsman. Ennek ellenére azóta is több helyen kerülhet sor hasonló rombolásra.

Szabó Máté akkori vizsgálatában megállapította, hogy a zuglói önkormányzat önkényes módon, felhatalmazás nélkül intézkedett, a hatósági jellegűnek beállított intézkedés után nem volt valamennyi érintett számára ténylegesen igénybe vehető szálláslehetőség, sérültek az alapvető emberi jogok és a jogállamiság normái. A Város Mindenki (AVM) csoport, amely a hajléktalanok érdekképviseleti szervezete, a zuglói önkormányzat ellen kártérítési pert kíván indítani a közeljövőben.

Kunyhórombolás Zuglóban tavaly. Példaadó
©

Az AVM szerint ezúttal sem kaptak semmilyen hivatalos értesítőt a Határ út menti lakók, továbbá nem történt semmilyen intézkedés, hogy a ledózerolt kunyhók lakói szálláshoz jussanak, ezt a hvg.hu-nak az egyik helyszínen maradt hajléktalan is megerősítette. Az AVM munkatársa szerint a két eldózerolt kunyhó három lakója közül csak egyel tudtak beszélni, mert mire a helyszínre értek ketten már elhagyták a Határ út menti erdőt. Az egyik hajléktalan, Babi, aki kisebb megszakításokkal öt éve lakott a kedden megsemmisített kunyhóban, feljelentést is készül tenni, mivel elvették a holmijait. A hatvan éves nő a tegnap éjszakát is az erdőben töltötte, annak ellenére, hogy ideiglenes otthonát lerombolták.

Nem hagyják magukat

A még megmaradt kunyhók lakói szerint nem kaptak semmilyen írásos értesítést arról, hogy el akarják bontani otthonaikat, tegnap pár órát adtak nekik, hogy összeszedjék értékeiket, de később nem tértek vissza elvégezni a bontást. József, aki tíz éve él a Határ út mentén, azt mondta a hvg.hu-nak, hogy most már megnyugodtak, mert sokan kiálltak értük. „Azt hitték minket is csak úgy el lehet zavarni, mint más hajléktalanokat, de mi nem olyanok vagyunk” – mondta a férfi, aki saját maga által ásott és épített kunyhójában, vagy, ahogy ő nevezi „lakosztályában”, párjával normálisan berendezett élettérben, rendes háztartást vezet.

Időszakos munkákból, kukázásból, kéregetésből és a férfi rokkantnyugdíjából tartják el magukat és két – beoltott – kutyájukat. Az AVM munkatársai szerint ezért is nem alternatíva számukra az éjjeli menedékhely, ahol nem tudnának együtt maradni, úgy élni, ahogy az elmúlt tíz évben. József szerint a tegnap lebontott kunyhók nem voltak olyan tiszták és rendezettek, mint az ő környezetük, állítása szerint a kilakoltatott három ember összetákolt otthona körül sok volt a szemét.

A rendőrök sem értették

A rendőrök és a FESZOFE (Ferencvárosi Szociális Foglalkoztató és Ellátó Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft.) képviselői azt mondták a lakóknak, hogy az aljnövényzet ritkítása és a korhadt fák kivágása miatt kell elhagyniuk az erdőt, nehogy megsérüljenek, lapunknak eddig még nem sikerült elérni a kft.-t. „A rendőrök sem értették, hogy nekünk miért kellene elmennünk, ők rendesek voltak, próbáltak kiállni értünk, de a FESZOFE képviselője azt mondta, hogy nem maradhatunk itt, és később sem jöhetünk vissza” – mondta József.

A férfi már hosszú évek óta lakik társaival a Határ útnál, így a területért felelős Menhely Alapítvánnyal és a Vöröskereszttel is tartják a kapcsolatot, akiktől telefonon kértek segítséget. Az AVM információ szerint a Menhely Alapítványt korábban nem értesítette az önkormányzat arról, hogy el akarja bontani a kunyhókat. Az alapítvány bár megakadályozni nem tudta volna a bontást, de nagyobb eséllyel tudta volna a kilakoltatott embereket szálláshoz segíteni.

MTI Itthon

Orbán mégsem testőrök nélkül ment a hajléktalanszállóra

A miniszterelnök lemondott a személyvédelem egyes elemeiről, amikor február elején felkereste az Aszódi úti hajléktalanszállót, a Terrorelhárítási Központ (TEK) azonban mindvégig, "operatív, külső szemlélő által nem felismerhető módon" biztosította Orbán Viktor védelmét - közölte egy képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában Pintér Sándor belügyminiszter.

MTI Világ

ENSZ: Magyarország vizsgálja felül a hajléktalantörvényt

Közös felhívásban szorgalmazta az ENSZ két, egymástól független emberi jogi szakértője, hogy Magyarország vizsgálja felül azt a nemrégiben elfogadott szabályozást, amely kriminalizálja a hajléktalanságot, és börtönnel fenyegeti az utcán élőket - adta hírül csütörtökön a UN News Centre, a világszervezet hírportálja.