szerző:
Orcifalvi Anna Nóra

Annak ellenére tett földönfutóvá több embert a IX. kerületi önkormányzat cége, hogy az ombudsman már kimondta: jogtalan lerombolni a hajléktalanok külterületeken épített kunyhóit. A cég nem válaszolt a hvg.hu kérdéseire.

Kedden a Ferencvárosi Önkormányzat egyik szervezete, a FESZOFE Kft. a Határ út menti erdős területen előzetes bejelentés nélkül lerombolt két kunyhót, ezzel három embert téve fedél nélkülivé. További négy lakót is felszólítottak, hogy órákon belül hagyják el ideiglenes otthonaikat, A Város Mindenkié szervezet szerint az eljárás jogszerűtlen volt. A hajléktalanok kunyhóinak elbontása a megfelelő közigazgatási eljárás nélkül jogszerűtlen. Legalábbis a tavaly októberi zuglói bontásokról ezt állapította meg az ombudsman. Ennek ellenére azóta is több helyen kerülhet sor hasonló rombolásra.

Szabó Máté akkori vizsgálatában megállapította, hogy a zuglói önkormányzat önkényes módon, felhatalmazás nélkül intézkedett, a hatósági jellegűnek beállított intézkedés után nem volt valamennyi érintett számára ténylegesen igénybe vehető szálláslehetőség, sérültek az alapvető emberi jogok és a jogállamiság normái. A Város Mindenki (AVM) csoport, amely a hajléktalanok érdekképviseleti szervezete, a zuglói önkormányzat ellen kártérítési pert kíván indítani a közeljövőben.

Kunyhórombolás Zuglóban tavaly. Példaadó
©

Az AVM szerint ezúttal sem kaptak semmilyen hivatalos értesítőt a Határ út menti lakók, továbbá nem történt semmilyen intézkedés, hogy a ledózerolt kunyhók lakói szálláshoz jussanak, ezt a hvg.hu-nak az egyik helyszínen maradt hajléktalan is megerősítette. Az AVM munkatársa szerint a két eldózerolt kunyhó három lakója közül csak egyel tudtak beszélni, mert mire a helyszínre értek ketten már elhagyták a Határ út menti erdőt. Az egyik hajléktalan, Babi, aki kisebb megszakításokkal öt éve lakott a kedden megsemmisített kunyhóban, feljelentést is készül tenni, mivel elvették a holmijait. A hatvan éves nő a tegnap éjszakát is az erdőben töltötte, annak ellenére, hogy ideiglenes otthonát lerombolták.

Nem hagyják magukat

A még megmaradt kunyhók lakói szerint nem kaptak semmilyen írásos értesítést arról, hogy el akarják bontani otthonaikat, tegnap pár órát adtak nekik, hogy összeszedjék értékeiket, de később nem tértek vissza elvégezni a bontást. József, aki tíz éve él a Határ út mentén, azt mondta a hvg.hu-nak, hogy most már megnyugodtak, mert sokan kiálltak értük. „Azt hitték minket is csak úgy el lehet zavarni, mint más hajléktalanokat, de mi nem olyanok vagyunk” – mondta a férfi, aki saját maga által ásott és épített kunyhójában, vagy, ahogy ő nevezi „lakosztályában”, párjával normálisan berendezett élettérben, rendes háztartást vezet.

Időszakos munkákból, kukázásból, kéregetésből és a férfi rokkantnyugdíjából tartják el magukat és két – beoltott – kutyájukat. Az AVM munkatársai szerint ezért is nem alternatíva számukra az éjjeli menedékhely, ahol nem tudnának együtt maradni, úgy élni, ahogy az elmúlt tíz évben. József szerint a tegnap lebontott kunyhók nem voltak olyan tiszták és rendezettek, mint az ő környezetük, állítása szerint a kilakoltatott három ember összetákolt otthona körül sok volt a szemét.

A rendőrök sem értették

A rendőrök és a FESZOFE (Ferencvárosi Szociális Foglalkoztató és Ellátó Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft.) képviselői azt mondták a lakóknak, hogy az aljnövényzet ritkítása és a korhadt fák kivágása miatt kell elhagyniuk az erdőt, nehogy megsérüljenek, lapunknak eddig még nem sikerült elérni a kft.-t. „A rendőrök sem értették, hogy nekünk miért kellene elmennünk, ők rendesek voltak, próbáltak kiállni értünk, de a FESZOFE képviselője azt mondta, hogy nem maradhatunk itt, és később sem jöhetünk vissza” – mondta József.

A férfi már hosszú évek óta lakik társaival a Határ útnál, így a területért felelős Menhely Alapítvánnyal és a Vöröskereszttel is tartják a kapcsolatot, akiktől telefonon kértek segítséget. Az AVM információ szerint a Menhely Alapítványt korábban nem értesítette az önkormányzat arról, hogy el akarja bontani a kunyhókat. Az alapítvány bár megakadályozni nem tudta volna a bontást, de nagyobb eséllyel tudta volna a kilakoltatott embereket szálláshoz segíteni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Itthon

Orbán mégsem testőrök nélkül ment a hajléktalanszállóra

A miniszterelnök lemondott a személyvédelem egyes elemeiről, amikor február elején felkereste az Aszódi úti hajléktalanszállót, a Terrorelhárítási Központ (TEK) azonban mindvégig, "operatív, külső szemlélő által nem felismerhető módon" biztosította Orbán Viktor védelmét - közölte egy képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában Pintér Sándor belügyminiszter.

MTI Világ

ENSZ: Magyarország vizsgálja felül a hajléktalantörvényt

Közös felhívásban szorgalmazta az ENSZ két, egymástól független emberi jogi szakértője, hogy Magyarország vizsgálja felül azt a nemrégiben elfogadott szabályozást, amely kriminalizálja a hajléktalanságot, és börtönnel fenyegeti az utcán élőket - adta hírül csütörtökön a UN News Centre, a világszervezet hírportálja.