szerző:
MTI/hvg.hu

Az orbanviktor.hu weboldalon mostantól teljes terjedelmében hozzáférhető Orbán Viktor szakdolgozata. A kormányfő témavezetője Fellegi Tamás volt az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán.

"Az orbanviktor.hu weboldalon mostantól teljes terjedelmében hozzáférhető Orbán Viktor szakdolgozata" - közölte szerda este Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője. A szakdolgozat itt elérhető.

A kormányfő "Társadalmi önszerveződés és mozgalom a politikai rendszerben (A lengyel példa)" címmel írta meg szakdolgozatát, melyet 1987. március 11-én jeles eredménnyel meg is védett. A kormányfő témavezetője Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokkal megbízott jelenlegi tárca nélküli miniszter volt az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán.

"A szakdolgozat szakirodalmi háttere, elméleti fogalomrendszere messze túlhaladja a szokásos szakdolgozati szintet. A társadalmi mozgalmak és a szocialista civil társadalom problematikájának vizsgálata még a szaktudományi magyar irodalmat nézve is újszerű és egyéni" - írta értékelésében Samu Mihály, az ELTE jogi karának akkori tanszékvezető egyetemi tanára.

Igazolás Fellegi Tamás aláírásával
©

Bár a kormányfő is minden kétséget kizárva írógépen írta dolgozatát, a szöveg tele van tűzdelve idézőjelekkel és hivatkozásokkal a szabályoknak megfelelően.

A Miniszterelnökség szerdán a sajtóból értesült arról, hogy nem adták ki az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának könyvtárában Orbán Viktor kormányfő diplomamunkáját. A miniszterelnök sajtóstábjának vezetője korábban azt közölte: Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője intézkedik, és még szerdán felveszi a kapcsolatot a jogi kar dékánjával, hogy bocsássa rendelkezésére a dolgozatot.

A szerdai lapok politikusok szakdolgozatainak felkutatásáról cikkeztek: a Magyar Nemzet szerint lavinát indított el a hétfőn lemondott államfő, Schmitt Pál kisdoktorija, a Magyar Hírlap szerint Gyurcsány Ferenc volt szocialista kormányfő szakdolgozata is érdekes lehet - a volt kormányfő kedden délután a Facebookon osztott meg egy leckekönyvéről készült fotót, amely szerint jó eredménnyel államvizsgázott -, a Népszabadság pedig Orbán Viktor szakdolgozatát próbálta sikertelenül fellelni az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar könyvtárában.

A Népszabadság utóbbival kapcsolatban azt írta: a könyvtári dolgozók tájékoztatása szerint a szöveg dékáni utasításra nem adható ki. A lap információi szerint az egyetem megkereste Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetőjét, aki levelében megerősítette: az egyetemnek joga van a dolgozat nyilvánosságának korlátozásához.

Szerdán Majtényi László is megszólalt a szakdolgozatok ügyében; szerinte „Magyarország morális állapotát” tükrözi, hogy közhasznú tudományos iratokat az egyetemek asszisztálásával titokban tarthatnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!