szerző:
Faigl Zoltán
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tízezer forinttal is kevesebbet kereshetnek havonta a kereskedelemben dolgozók, ezért több áruház előtt is demonstrációt tart a hétvégén a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete. Pénteken a Metro dolgozói tüntettek, szombaton az Auchan-alkalmazottak vonulnak az óbudai épület elé.

Nem értik a szakszervezetek, miért nem kapják meg a kereskedelmi dolgozók a bérkompenzációt – mondta Gutmann Zoltán a hvg.hu-nak azzal kapcsolatban, hogy több áruházlánc munkavállalói is tüntetésen tiltakoznak fizetésük csökkenése miatt.

Az Auchan Alapszervezet Szakszervezeti Bizottságának soroksári bizalmi tagja szerint ahhoz képest, hogy az  Auchan felvásárolja a Cora hét áruházát, az ő kérésük „aprópénz”. A szakszervezeti vezető szerint „az áruház a nehéz gazdasági helyzetre és a kereskedelem visszaesésére hivatkozott azzal kapcsolatban, hogy elveszik a cafeteriát, ezzel párhuzamosan azonban Auchan-részvényeket vásároltatnak a dolgozókkal, amely remekül jövedelmez”.

Hol a lé?

A tárgyalások során a szakszervezetek azt az információt kapták, hogy az áruházlánc semmi szín alatt nem fizeti ki a bérkompenzációt (a 216 ezer forint felett keresőknek nem kértek), ezért döntöttek a demonstráció mellett. Gutmann szerint az Auchan már előre bejelentette, hogy beforgatja a dolgozók szociális juttatásait a bruttó bérekbe, így az adóváltozások miatt akár 8-10 ezer forinttal is kevesebbet keresnek nettóban a munkavállalók.

Máskor is tüntettek már az Auchan előtt, igaz, ők másért
©

Gillemot Katalin, az Auchan Magyarország külső kommunikációs és fenntartható fejlődés igazgatója megkeresésünkre azt mondta, a szakszervezet félreérti a helyzetet. „Egészen más a működési költség és a beruházások költsége. Míg a beruházásra szánt összeget a csoporttól kapott kölcsönből fedezzük, addig az alkalmazottak bérét saját magunknak kell kitermelni” – fogalmazott. Mivel a két vállalatcsoport közötti megállapodás bizalmas, a felvásárlásról részleteket nem közölt.

Jövő hét

A kommunikációs vezető elmondta: a tavalyi évet a legtöbb vállalat vesztséggel vagy csekély növekedéssel zárta – az Auchan esettében ez 2,3 százalékos gyarapodást jelentett. „A rajtuk kívülálló okokból bekövetkezett bérveszteség kompenzálása ennek többszörösét tenné ki" - mondta Gillemot Katalin, aki értetlenségének adott hangot a Gutmann által közölt információk kapcsán: elmondása szerint a végleges döntésről a jövő héten tájékoztatnak majd.

A dolgozók a szombati demonstráción petíciót adnak át a követeléseikkel az áruház vezetőinek – közölte Gutmann Zoltán.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Gazdaság

Bérkompenzáció: elfogadták a szabályokat, módosul a költségvetés

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a bruttó 300 ezer forintnál kevesebbet keresők bérkompenzációjának végrehajtásához szükséges törvénymódosításokat, és változtatott a költségvetésen is, segítendő azokat a vállalkozásokat, amelyeknek az elvárt ötszázalékos béremelés is gondot okoz. Erre a célra a büdzsé módosításával 21 milliárd forintot csoportosítottak át a Nemzeti Foglalkoztatási Alapba.

hvg.hu Gazdaság

Bérkompenzáció: 10-18 ezer forintot kaptak a közalkalmazottak

Átlagosan 10 és 18 ezer forint közötti összeggel kompenzálták a dolgozókat, az egészségügyben dolgozók, a pedagógusok, a közhivatalnokok azonban még hétfőig kérhetik a bérkiegészítést. Aki ezt megteszi, annak a kompenzációt visszamenőlegesen, a januári és a februári hónapokra is elszámolják.

MTI Gazdaság

Szakértő: "megzsarolta" a kormány a bérkompenzációval a vállalatokat

A globális gazdasági válság eredményeképpen jelentősen nőttek Európában a munkahelyi egyenlőtlenségek, és ez a jelenség várhatóan folytatódni fog, ahogyan egyre több ország vezet be megszorító intézkedéseket és munkaügyi reformokat - mondta Daniel Vaughan-Whitehead, az ILO bérpolitikai szakértője, a párizsi Sciences Po egyetem professzora kedden.