Tízezer forinttal is kevesebbet kereshetnek havonta a kereskedelemben dolgozók, ezért több áruház előtt is demonstrációt tart a hétvégén a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete. Pénteken a Metro dolgozói tüntettek, szombaton az Auchan-alkalmazottak vonulnak az óbudai épület elé.

Nem értik a szakszervezetek, miért nem kapják meg a kereskedelmi dolgozók a bérkompenzációt – mondta Gutmann Zoltán a hvg.hu-nak azzal kapcsolatban, hogy több áruházlánc munkavállalói is tüntetésen tiltakoznak fizetésük csökkenése miatt.

Az Auchan Alapszervezet Szakszervezeti Bizottságának soroksári bizalmi tagja szerint ahhoz képest, hogy az  Auchan felvásárolja a Cora hét áruházát, az ő kérésük „aprópénz”. A szakszervezeti vezető szerint „az áruház a nehéz gazdasági helyzetre és a kereskedelem visszaesésére hivatkozott azzal kapcsolatban, hogy elveszik a cafeteriát, ezzel párhuzamosan azonban Auchan-részvényeket vásároltatnak a dolgozókkal, amely remekül jövedelmez”.

Hol a lé?

A tárgyalások során a szakszervezetek azt az információt kapták, hogy az áruházlánc semmi szín alatt nem fizeti ki a bérkompenzációt (a 216 ezer forint felett keresőknek nem kértek), ezért döntöttek a demonstráció mellett. Gutmann szerint az Auchan már előre bejelentette, hogy beforgatja a dolgozók szociális juttatásait a bruttó bérekbe, így az adóváltozások miatt akár 8-10 ezer forinttal is kevesebbet keresnek nettóban a munkavállalók.

Máskor is tüntettek már az Auchan előtt, igaz, ők másért
©

Gillemot Katalin, az Auchan Magyarország külső kommunikációs és fenntartható fejlődés igazgatója megkeresésünkre azt mondta, a szakszervezet félreérti a helyzetet. „Egészen más a működési költség és a beruházások költsége. Míg a beruházásra szánt összeget a csoporttól kapott kölcsönből fedezzük, addig az alkalmazottak bérét saját magunknak kell kitermelni” – fogalmazott. Mivel a két vállalatcsoport közötti megállapodás bizalmas, a felvásárlásról részleteket nem közölt.

Jövő hét

A kommunikációs vezető elmondta: a tavalyi évet a legtöbb vállalat vesztséggel vagy csekély növekedéssel zárta – az Auchan esettében ez 2,3 százalékos gyarapodást jelentett. „A rajtuk kívülálló okokból bekövetkezett bérveszteség kompenzálása ennek többszörösét tenné ki" - mondta Gillemot Katalin, aki értetlenségének adott hangot a Gutmann által közölt információk kapcsán: elmondása szerint a végleges döntésről a jövő héten tájékoztatnak majd.

A dolgozók a szombati demonstráción petíciót adnak át a követeléseikkel az áruház vezetőinek – közölte Gutmann Zoltán.

Érdekesnek találta cikkünket? Értékelje!
Köszönjük!